Pääkirjoitukset

Härski sijoitusneuvonta ei ole pankinkaan etu

Hampaattomuudestaan monesti moitittu Finanssivalvonta (Fiva) otti poikkeuksellisen kovasanaisesti kantaa pankkien sijoitusneuvonnassa tapahtuviin laiminlyönteihin (HäSa 9.3).

Nordeassa pankin järjestelmä antoi pankin sisäisen ohjeen mukaan asiakkaalle lähtökohtaisesti aina suosituksen myydä koko nykyinen sijoitusvarallisuus ja sijoittaa varat Nordean omiin tuotteisiin. Tällaisia suosituksia saatettiin antaa yli 70-vuotiaille.

Käytäntöä ei hyvällä tahdollakaan voi pitää asiakkaan vilpittömänä palveluna tai ammattimaisena ja eettistä tarkastelua kestävänä sijoitusneuvontana.

Nordea saikin pankeista suurimmat sakot, miljoona euroa. Finanssivalvonnan määräämää rangaistusta voi suhteuttaa vaikkapa Nordean viime vuoden tulokseen. Konsernin tulos ennen luottotappioita oli 5 127 miljoonaa. Fivan julkinen nuhtelu on siis pankkijäteille se varsinainen rangaistus.

Riidat sijoitusneuvonnan laadusta eivät ole ensimmäistä kertaa esillä.

Takavuosina Nordea esimerkiksi myi surullisenkuuluisia Mermaid-tuotteitaan lähes tuulipukusijoittajille, vaikka kyseessä olivat erittäin monimutkaiset strukturoidut tuotteet, jotka tuottivat osalle suuria tappioita.

Strukturoitujen tuotteiden kauppaamisessa iäkkäille ja ei-ammattimaisille sijoittajille ja vieläpä siten, että koko olemassa oleva sijoitusvarallisuus myydään, on härskiä ja moraalitonta. Pankkienkin etu olisi, että asiakkaiden tilanne tarkasteltaisiin yksityiskohtaisesti ja piilevät verot huomioiden.

Pankkien ylivalta sijoitusneuvonnassa on poliittisten päätösten seurausta. Pääministeriä myöten kansa hakeutuu hävyttömän kalliiden rahastojen, sijoituskuorien ja häkkyröiden pariin.

Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että piensijoittajan pitkäjänteistä osakesijoittamista rangaistaan veroilla tolkuttomasti suhteessa sijoitustuotteisiin. Varma voittaja löytyy vain pankista.

Piensijoittaja maksaa pienistä osingoistaan täyden veron, Suomen rikkaimmat pääsevät helposti pälkähästä. Tilanne on jatkunut samanlaisena, olivatpa hallituksessa oikeiston tai vasemmiston edustajat.

Puutteellisinta ymmärrystä ovat osoittaneet ne vasemmiston edustajat, jotka vaativat osinkoveroon korotusta. He ovat suurten sijoittajien asialla pieniä vastaan.

Päivän lehti

7.6.2020