fbpx
Pääkirjoitukset

Hassi vahvoilla ministeripörssissä

Vihreiden puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä kokoontuvat huomenna valitsemaan seuraajaa viime viikolla eropäätöksensä julkaisseelle kehitysministeri Heidi Hautalalle. Hallituskautta on jäljellä vielä puolisentoista vuotta eli mistään pätkäministerin pestistä ei ole kysymys edellyttäen, että pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtama kuuden puolueen hallitus pysyy pystyssä täydet neljä vuotta.

Lukuisista opposition välikysymyksistä kuivin jaloin selvinnyttä koalitiota ei ulkoapäin kyetä kaatamaan. Jos se kaatuu, se kaatuu päähallituspuolueiden eli kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien keskinäisiin kiistoihin. Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, että hallitus hallitsee täydet neljä vuotta.

Mikäli uuden ministerin valinnassa noudatellaan tuttuja tasa-arvon polkuja, Hautalaa seuraa nainen. Vihreillä on hallituksessa kaksi ministeriä eli on luonnollista, että ympäristöministeri ja puoluejohtaja Ville Niinistö saa aisaparikseen naisministerin.

Puolueella on useita sopivia ja päteviä ehdokkaita kehitysministeriksi. Sen sijaan salkkuun sisältyvä vastuu valtion omistajaohjauksesta rajaa joukkoa jo melkoisesti jo yksistään osaamisen perusteella. Muutamat mahdolliset ministeriehdokkaat ovat jo ehtineet kieltäytyä tehtävästä juuri tähän vastuualueeseen vedoten. Sitä ei vihreässä puolueessa pidetä kovinkaan mieluisana tehtävänä, mikä ei tosin ole mikään ihme viime viikon tapahtumien valossa.

Vihreiden eduskuntaryhmän naisista ministerikokemusta on Tuija Braxilla ja Anni Sinnemäellä, miehistä vain Pekka Haavistolla. Kokeneen Haaviston mahdollisuudet saattavat tällä kerralla kaatua sukupuoleen. Samasta syystä spekulaatioiden ulkopuolella on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen.

Kenties varteenotettavin ehdokas kehitysministerin tehtävään on vihreiden tamperelainen europarlamentaarikko Satu Hassi. Ministerin posti kruunaisi komeasti pitkän poliitikon uran. Entinen taistolaisnuori on ollut vihreissä alusta pitäen. Hän on palvellut puoluettaan puheenjohtajana, kaupunginvaltuutettuna, kansanedustajana, ministerinä ja Euroopan parlamentin jäsenenä. Poliitikkona hänen hartioissaan on riittävästi leveyttä ja kokemusta vaikka muille jakaa.

Hän ei kavahda edes vaikeaksi tiedettyä vastuuta valtion omistajaohjauksesta, vaan hän on riittävän parkkiintunut kestämään

koviakin paineita niin hallituskumppaneiden, opposition kuin ohjattavien valtionyhtiöidenkin suunnasta.

On luonnollista, että vihreät marssittavat hallituksen parasta osaamistaan, paikkaa ei tarjota kokemattomille noviiseille. Loppupuolelleen kallistuva hallituskausi saattaa jäädä puolueelle joksikin aikaa viimeiseksi, sillä hovikelpoisuuttaan kohentaneita perussuomalaisia ei hevin nähdä samassa joukkueessa vihreiden kanssa.

Jos nykyiset oppositiopuolueet ovat seuraavassa hallituksessa, kuten tämänhetkisten mielipidemittausten mukaan näyttää, vihreät eivät siihen joukkoon välttämättä kuulu. Puolueella on vielä tovi aikaa jättää puumerkkinä hallituksen päätöksiin ja siihen tarvitaan kokeneimmat poliitikot.

Menot