fbpx
Pääkirjoitukset

Hautala kaivoi kuoppansa ihan itse

Kaksinkertaisen presidenttiehdokkaan ja europarlamentaarikon ura ministerinä katkesi melko vähäpätöisestä asiasta liikkeelle lähteneeseen tapahtumaketjuun. Lopulta mikään ei ollut kenenkään hallinnassa, kaikkein vähiten kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautalan (vihr.).

Greenpeacen puolentoista vuoden takainen isku valtion omistaman varustamon jäänmurtajalle oli puhdas julkisuustempaus, josta olisi voinut seurata korkeintaan sakkoja.

Hautala meni syyttä suotta ja ilmeistä hyväuskoisuuttaan sekaantumaan asiaan, joka ei kuulu vähäisimmässäkään määrin ministerille.

Poliittisen luottamuksen menetyksen hetkellä asianomaisen on tehtävä johtopäätökset. Hautalalle on kunniaksi, että hän myönsi virheensä ja erosi tehtävästään oma-aloitteisesti.

Mitään muuta ei ollut enää tehtävissä, jotta hän saattoi säilyttää kasvonsa edes oman kannattajakuntansa silmissä.

On ihmeteltävä, mistä saattoi tulla naiiviutta lähentelevä kuvitelma, että epäselvät selitykset voisivat riittää. Lopullinen niitti Hautalan ministeriarkkuun oli tekstiviesti. Aivan saman koki aikoinaan ulkoministerinä toiminut Ilkka Kanerva (kok.) jouduttuaan tilille tekstareistaan.

Omistaja-ohjauksen virkamiessihteeri välitti tekstiviestinä Arctic Shipping -varustamon toimitusjohtajalle “ministerin terveisinä suosituksen ja toiveen”, että rikosilmoituksen tekemisestä Greenpeacen aktivisteja vastaan luovuttaisiin.

Heidin Hautala joutui myöntämään perjantaina, että hän on kertonut epätarkkaa tietoa. Hautalan oli pakko myöntää tapahtuneet tosiasiat.

Ministerin asemassa ei ole varaa epätarkkuuksiin, eikä niistä ala olla Suomessakaan kuin yksi ulospääsy: ero.

Maailmalla ministerin paikka on monissa poliittisissa järjestelmissä paljon löyhemmässä. Suomessa ministerin ero on vaatinut taakseen perinteisesti kohtalaisen rankat perusteet. Nyt tuota rajaa vedetään uudelleen.

Luottamus Heidi Hautalaan säröili rankasti jo viime keväänä, kun oli paljastunut hänen teettäneen yksityisiä pimeitä töitä. Silloin riitti, että hän erosi harmaan talouden kitkemiseksi työskentelevästä ministeriryhmästä.

Jyrki Kataisen (kok.) hallituksella on edessään vaikeita poliittisia päätöksiä, jotka vaativat taakseen laajaa tukea eduskunnassa. Heidi Hautalasta oli muodostunut hallitukselle taakka, josta oli hyvä päästä eroon.

Varsinaiseen asiaan eli valtion omistajaohjaukseenkin on saatava kestävä ratkaisu. Asia ei voi jäädä tuuliajolle.

Omiensa tukea Heidi Hautala tuskin menettää. Eurovaalit tulevat juuri sopivasti, joten Hautalakin löytää vielä poliittisen suojapaikkansa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö luonnehti, että “ministeri toimii oikein, kun hän toimii sydämestään”. Järjenkäyttökin on kuitenkin ministereille sallittua, ellei peräti suositeltavaa.

Menot