Pääkirjoitukset

Hautala näyttää huonoa esimerkkiä

Vihreistä ei tunnu kasvavan täysi-ikäistä puoluetta, vaikka sen juuret ovat vuosikymmenten takaisessa liikehdinnässä. Vihreällä puolueellakin on ikää jo 25 vuotta.

Puolueen jalat irtoavat välillä maasta ja silloin vihreä ideamylly syytää ehdotuksia, jotka ovat kaikkea muuta kuin loppuun asti harkittuja. Tai ehkä puolueen taktiikkaan kuuluu huomion hakeminen mediassa myös löysillä avauksilla.

Tällä kertaa vihreät ovat jakamassa valtaa uudelleen, oman käsityksensä mukaan päivittämällä suomalaista demokratiaa. Puolueen valtuuskunta haluaa rajata kansalaisten oikeutta osallistua politiikkaan.

Jos vihreä tahto toteutuisi, kansanedustajat, kuntavaltuutetut ja europarlamentaarikot saisivat hoitaa tehtäviään kolme kautta putkeen. Tämän jälkeen edessä olisi vähintään yhden kauden paussi.

Suomi on vankka demokratia. Poliitikot saavat valtakirjansa aina vain ja ainoastaan kansalta. Äänestäjät päättävät siitä, kuinka kauan aivan jokainen poliitikko hoitaa tehtäväänsä.

Vihreillä on hämäräksi jäävä käsitys paitsi suomalaisesta kansanvallasta myös vallan jakautumisesta. Puolueen valtuuskunta kuvittelee, että valta olisi maassa keskitetty harvoihin käsiin.

Valta on paljon enemmän hajallaan kuin tahdotaan myöntää! Kaiken lisäksi koko parlamentaarisen demokratian kivijalka on kansan valtakirjan myötä vahvoissa kansanedustajissa.

Vihreillä tuntuu olevan jotain perinteistä demokratiaa vastaan, ainakin puolue mielellään puhuu vallan hajauttamisen ja kansalaisvaikuttamisen puolesta.

Kansaa vihreiden malli ei kokemusten valossa tunnu kovin paljon kiinnostavan. Kunnissakin väkeä saadaan joukolla vaikuttamaan lähinnä silloin, kun on jotain, mitä pitää vähintään yleisen kuvitelman perusteella vastustaa.

Yhteisten asioiden hoitaminen ei ole jarrun painamista ja muutoksen pelkäämistä – ja pahimmillaan myös sillä pelottelua.

Vaikuttamisen taidon opiskellut ja oppinut kokenut poliitikko on vihreille punainen vaate. Kun näin on, miksi puolue ei aloita demokratian jalostusta oman pesänsä siivouksella?

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kehitysministeri Heidi Hautala on vaikuttanut vihreässä liikkeessä lukuisissa eri tehtävissä aina 1980-luvulta lähtien. Hän on erittäin kokenut poliitikko.

Vihreän puoluevaltuuskunnan esityksen valossa puolueen olisi syytä kysyä, onko juuri Hautala oikea henkilö kantamaan ministerin salkkua.

Vaarallisen kokeneiksi poliitikoiksi on laskettava myös muun muassa vihreät Osmo Soininvaara, Satu Hassi, Pekka Haavisto ja Anni Sinnemäki.

Kansa on vaaleissa pudottanut merkittävistä asemista vihreitäkin poliitikkoja, mistä on aiheutunut mielipahaa. Pudonneiden tulee ymmärtää, että kokeneelta poliitikolta valtakirjan lähtö on iloinen asia.

Päivän lehti

2.4.2020