fbpx
Pääkirjoitukset

Herätys tähän päivään kiekkokaukaloissakin – Pesäero rasismiin on tehtävä kaikille selväksi

Viheliäinen ilmiö on nostanut päätään tähän asti lähinnä jalkapalloilussa.
Toimitusjohtaja Antti Toivanen on luonnehtinut HPK:n U20-pelaajan rikkomusta "yhdeksi vakavimmista, jonka voi tehdä". Kuvassa lisäksi urheilujohtaja Mika Toivola. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Toimitusjohtaja Antti Toivanen on luonnehtinut HPK:n U20-pelaajan rikkomusta "yhdeksi vakavimmista, jonka voi tehdä". Kuvassa lisäksi urheilujohtaja Mika Toivola. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Urheilukentillä on kautta maailman kiinnitetty erittäin paljon huomiota rasismin kitkemiseen. Onko se jäänyt jossakin huomaamatta?

Ei ole minkäänlaista selitystä sille, että Hämeenlinnan Pallokerhon U20-joukkueen pelaaja käytti rasistista ilmaisua kuopiolaisen KalPan pelaajasta viime lauantaina pelatussa SM-sarjan ottelussa.

Rasistisiksi luettaville ilmaisuille on oltava niin urheilussa kuin muutoinkin nollatoleranssi.

Viheliäinen ilmiö on nostanut päätään tähän asti lähinnä jalkapalloilussa. Erityisen kielteisen huomion kohteena ovat olleet itäisen Keski-Euroopan jalkapallofanit.

Unkarilaisen jalkapalloyleisön törkeän käytös on johtanut sakkoihin ja katsojakieltoihin maan kotiotteluissa.

Paljon huomiota osakseen sai skotlantilaisessa Glasgow Rangersissa pelaavan Glen Kamaran joutuminen tsekkiläisen Slavia Prahan pelaajan rasistisen solvauksen kohteeksi.

Myöhemmin vielä rasismin karmeus paljastui, kun ilman maksavaa yleisöä pelanneen Sparta Prahan katsomossa olleet 10 000 kouluikäistä lasta buuasivat Kamaralle.

Kamaran joukkuetoverit Suomen jalkapallomaajoukkueessa eli Huuhkajissa osoittivat tilannetajua noustessaan näkyvästi tukemaan Kamaraa.

Urheilijoiden ja myös urheilua seuraavan yleisön keskinäinen kunnioitus on ehdoton perusasia ja vaatimus, jonka puolesta on kamppailtava kaikilla tasoilla.

Työtä on edelleen paljon tehtävänä, jotta jokainen yksittäinen urheilutoiminnassa oleva henkilö, nuori ja vanha sekä kaikki siitä väliltä tulee tähän päivään. Nyt asiaan kuuluva keskustelu on aika käydä myös jääkiekkoilun piirissä.

On hämeenlinnalaiselle kiekkoilulle häpeäksi, että sysäyksenä asian käsittelyyn on HPK-pelaajan suustaan päästämä törkeys.

Erehtymiset ja ylilyönnit saattavat olla inhimillisiä, mutta joissakin tapauksissa ne ovat myös koko lajia ja sen harrastajia leimaavia. Pesäero rasismiin pitää tehdä selväksi. Sama koskee kaikkinaista fyysistä vahingoittamista eli kaukaloväkivaltaa. Myös erotuomarin koskemattomuus on kaikissa tilanteissa ehdoton vaatimus.

Menot