fbpx
Pääkirjoitukset

Hetki aikaa paneutua

Uusi kaupunginjohtaja Timo Kenakkala aloitti Hämeenlinnassa tällä viikolla.

Käytännössä kahden kaupunginjohtajan välille jäi lähemmäs vuoden aika, jolloin apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo toimi ainoana kaupunginjohtajana.

Tuona aikana Isosuo oli enemmän kuin työllistetty. On käynyt selväksi, että kahta kaupunginjohtajaa tarvitaan.

Kenakkala aloittaa varsin mielenkiintoisessa tilanteessa, kun ensi töikseen pitää rakentaa budjetti taloudellisesti erittäin tiukassa paikassa.

Edessä on varmasti vaikeita ratkaisuja, joista kaupunkilaisilta on luvassa sapiskaa.

Lisäksi valtio rouhaisee kunnilta lähivuosina miljardin. Se merkitsee väistämättä, että joistakin tehtävistä on luovuttava. Niitä juuri etsitään. Näistäkään supistuksista tuskin tulee päänsilitystä.

Samaan aikaan pitäisi myös käynnistellä kuntarakenneneuvotteluja kahden vastahakoisen naapurin kanssa.

Ikään kuin tervetulotoivotuksena naapurin uudelle kaupunginjohtajalle Hattula veti maton alta seutukunnan yhdessä neuvottelemalta kasvusopimukselta.

Vaatii rautaista ammattitaitoa jatkaa tästä yhteistyökuvioita. Ainakin HHT-akselin kehittämisessä kaikki seudun kunnat lienevät tosissaan mukana. Se on seudulle välttämätöntä.

Tarvitaan todellista johtajuutta viemään yhteistyö- ja kuntarakenneasioita eteenpäin niin, että naapurit ovat aidosti prosesseissa mukana.

Jotta tilanne ei ajautuisi heti umpikujaan, Hämeenlinnassa on jo harkittu kokonaan ulkopuolisen selvittäjän rekrytoimista. Toivottavasti selvittäjäksi löytyy henkilö, jonka kaikki osapuolet kokevat puolueettomaksi.

Kunnanjohtajilla ja luottamushenkilöillä on prosessissa omat tärkeät roolinsa.

Tärkeätä on käydä neuvotteluja avoimessa hengessä. Ei niin, että ensin muovataan esitys pienessä piirissä ja se tuodaan lähes valmiina päätettäväksi. Myös kuntalaisten tulee saada tietoa neuvottelujen kuluessa.

Timo Kenakkala pääsee sentään kuntarakennejunaan mukaan asemalta, mutta Janakkalan uusi kunnanjohtaja joutuu ehkä hyppäämään jo liikkuvaan junaan, sillä valintaprosessi on vasta alkuvaiheessaan.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala tulee Oulusta ja on näillä kulmin uusi kasvo. Se antaa erittäin hyvän pohjan rakentaa omat verkostot ilman vanhoja painolasteja.

Kenakkala muistutti alkuviikosta, ettei osaa kävellä vetten päällä. Jotkut ovat ehkä odottaneet, että uusi kaupunginjohtaja messiaanisesti ratkaisee kaikki ongelmat tuossa tuokiossa.

Tuskinpa hän myöskään haluaa uudeksi Hellsténiksi.

Uudelle kaupunginjohtajalle on syytä antaa hetki aikaa paneutua Hämeenlinnaan ja muodostaa oma tyylinsä.

Vanhasta toivoisi säilyvän ainakin sen, että kaupunginjohtajaa on helppo lähestyä ja antaa palautetta.

Menot