Pääkirjoitukset

Hevoskohusta uhkaa kasvaa hysteria

Euroopan hevoslihakohu ei ota laantuakseen. Päivittäin saadaan uutta vettä myllyyn; eilen kuultiin, että elintarviketurvallisuusvirasto Evira aikoo ulottaa tutkimukset myös lastenruokiin.

Myös lastenruokien valmistaja Suomen Nestlé aikoo tutkia kaikki valikoimassaan olevat lastenruoat siltä varalta, että ne sisältäisivät naudaksi väitettyä hevosenlihaa.

Ruokakesko tiedotti torstaina, että Pouttu Oy on löytänyt hevosenlihaa valmistamistaan kebablastuista. Tuote vedetään markkinoilta.

Eikä ole mitään syytä uskoa, että tämänkaltaiset uutiset päättyisivät tähän.

Suhtautuminen hevosenlihaan vaihtelee eri maissa. Brittiläiset lienevät vastahakoisimpia hevoslihan kuluttajia, sillä siellä hevonen on olennainen osa maan kulttuuriperinnettä. Sen sijaan esimerkiksi kiinalaiset popsivat puoli miljoonaa tonnia hevosenlihaa vuodessa.

Brittien asennetta kuvaa hyvin tuore mielipidemittaus, jonka mukaan joka kolmas aikuinen britti on luopunut valmisaterioista hevoskohun vuoksi. Enemmistö vastanneista oli myös sitä mieltä, että lihantuonti Britanniaan pitäisi kieltää, kunnes lihan alkuperästä voidaan olla varmoja.

Helpommin sanottu kuin tehty. Tuoreessa brittiläisessä The Economist -lehdessä maan entinen ruokaturvallisuusviraston päällikkö muistuttaa, että mitä monimutkaisempi elintarvikeketju on, sitä vaikeampi sitä on valvoa.

Britanniassa myös tiedotusvälineet ovat tehneet parhaansa kohun paisuttamiseksi. Niistä – ja myös välillä suomalaisen median uutisoinnista – on syntynyt kuva, että kyseessä olisi vähintään hullun lehmän taudin kaltainen uhka. Näinhän ei sentään ole.

Suomessa kohu ei näytä vaikuttaneen hevosenlihan kulutukseen, ei ainakaan negatiivisesti. Päinvastoin se on ilmeisesti saanut aikaan pienen kulutuspiikin, kun ihmiset ovat uteliaisuuttaan halunneet kokeilla, miltä hevonen maistuu.

Koko jupakassahan ei tietenkään ole kyse siitä, että hevosenliha olisi ykskaks muuttunut terveydelle haitalliseksi vaan siitä, että ruokapakkauksissa on ollut jotakin sellaista, jota ei kerrota tuoteselosteessa. Kuluttajaa on jymäytetty, mutta se ei sentään ole hengenvaarallista.

Hevosenliha on halvempaa kuin naudanliha, joten kiusaus vilunkiin kumpuaakin halusta vähentää kuluja ja kasvattaa voittoja.

Euroopan Unioni on vaatinut huijauksen paljastumisen jälkeen teurastamotarkastuksia sekä dna-testejä väärillä pakkausmerkinnöillä myytävän lihan tunnistamiseksi.

Säästöpaineita on elintarvikeketjun kaikissa solmukohdissa, ja viime kädessä paineita kasvattavat kuluttajat, jotka eivät hyvällä katso valmisruokien hintojen nousua.

Jokainen ruokakohu kuitenkin kiristää valvontaa ja myös yleensä synnyttää uusia kustannuspaineita. Kuluttajalla on oikeus vaatia elintarvikkeilta puhtautta ja turvallisuutta, mutta myös syytä muistaa, että niitä ei saa ilmaiseksi.

Päivän lehti

4.4.2020