Pääkirjoitukset

Hillary Clinton otti ratkaisevan askeleen

Pitkän matkan juoksu Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi saattaa olla kahden presidenttisuvun välinen koitos. Maan entinen ulkoministeri, senaattori ja ex-presidentti Bill Clintonin puoliso Hillary Clinton ilmoitti sunnuntaina tavoittelevansa demokraattien presidenttiehdokkuutta.

Lähtökuopissa on jo myös republikaani Jeb Bush, jonka isä ja veli ovat aiemmin olleet maan johdossa. Nuorin Bush ei ole vielä virallisesti ilmoittanut ehdokkuudestaan, mutta tuskin hän kovin pitkään antaa rouva Clintonin yksistään paistatella julkisuudessa, joka Yhdysvalloissa on tunnetusti hyvin näkyvää. Bushin ilmoitus kisaan lähdöstä voi tulla minä päivänä tahansa, samoin niiden republikaanien, jotka ottavat hänestä mittaa puolueen jäsentenvälisessä kilvassa.

Hillary Clintonilla on tuskin suuria vaikeuksia päästä puolueensa ykkösehdokkaaksi. Hän oli ehdolla jo kahdeksan vuotta sitten, mutta hävisi nyt toista virkakauttaan lopettelevalle Barack Obamalle.

Kun Obama vuonna 2008 valittiin Yhdysvaltain presidentiksi, ilmassa oli historian siipien havinaa. Obama on supervallan ensimmäinen mustaihoinen presidentti. Mikäli Hillary Clinton voittaa republikaanien ehdokkaan, hän olisi maan ensimmäinen naispresidentti, historiallista sekin.

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on aikaa vielä paljon, runsas puolitoista vuotta. Presidentti valitaan vuoden 2016 marraskuussa. Kampanjasta tulee pitkä ja erittäin kallis. Ensin pidetään jokaisessa osavaltiossa sekä demokraattien että republikaanien esivaalit. Virallisesti ehdokkaat asetetaan puoluekokouksissa ja vasta niiden jälkeen alkaa todellinen taistelu Valkoisen talon herruudesta.

Presidentti Obaman kahden kauden tilinpäätöksen aika ei ole aivan vielä, mutta läheskään kaikki hänen vaalilupauksensa eivät ole toteutuneet. Juuri nyt eletään erityisen mielenkiintoisia hetkiä USA:n ja Kuuban puoli vuosisataa kestäneen vihanpidon lopettamiseksi. Barack Obamalla on oiva tilaisuus jäädä Yhdysvaltain ja maailman historiaan presidenttinä, joka lopetti 1960-luvulla jopa maailmanrauhaa uhanneen kriisin.

Sellainen olisi verraton perintö hänen seuraajalleen.

Päivän lehti

30.3.2020