fbpx
Pääkirjoitukset

Historialliset päätökset vaativat seurantaa

Pariisissa tehtiin lauantai-iltana – toivottavasti – ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta historiallisia päätöksiä. Ainakin ilmastokokouksessa päästiin ennennäkemättömään sopuun. Sitä kuvailtiin heti tuoreeltaan jopa sukupolvemme tärkeimmäksi.

Ennusmerkit ovat siis pitkän ja hankalan ajanjakson jälkeen vähintäänkin hyvät.

Ensimmäinen kansainvälinen ja oikeudellisesti sitova ilmastosopimus ei tule päivääkään liian aikaisin. Fossiilisen energian käyttö on jatkunut laajasta varoitteluista huolimatta pitkään, kun raha on kerta toisensa jälkeen priorisoitu paremmaksi konsultiksi kuin ilmastonmuutoksen parhaat asiantuntijat.

Ilmeisesti vasta nyt, kun ilmastonmuutos on tarpeeksi suurelle osalle maailman väestöä jokapäiväinen kokemus ja konkreettisesti käsitettävä asia, paine neuvotteluissa kävi sopivan suureksi.

Nyt lähes kaikki maailman maat pyrkivät rajoittamaan ilmaston lämpenemisen alle kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan, mitä pidetään ratkaisevana rajana.

Pariisin ylistetty ilmastosopu ei kuitenkaan varmista ilmastonmuutoksen hidastumista, saati sen loppumista.

Sopimus ei myöskään sinällään takaa puhtaampaa tulevaisuutta. Ilmastokatastrofin torjuminen jää edelleen pitkälti kunkin maan vapaaehtoisuuden varaan.

Silti ilmastonmuutokseen vaikuttavien toimien läpinäkyvyys ja niiden kansainvälinen seuranta ovat oikeanlaisia harppauksia. Asiantuntijat kuvailivat nuijan kopautuksen jälkeen, että Pariisissa saavutettu sopu luo nykyiseen verrattuna paljon paremmat edellytykset globaalille ilmastopolitiikalle.

Ilmastonmuutoksen ja ympäristönsuojelun varjolla on paradoksaalisesti tehty viime vuosikymmeninä myös paljon haittaa ilmastolle. Esimerkiksi Saksan taannoinen päätös luopua ydinvoimasta on johtanut käytännössä myös siihen, että maan rusko- ja kivihiilen käyttö on lisääntynyt olennaisesti.

Palettia on sekoittanut myös Yhdysvaltain liuskekaasubuumi ja eurooppalaisten päästömarkkinoiden romahdus.

Mikäli Pariisissa saavutettu sopu saa Intian, Kiinan ja Yhdysvaltain kaltaiset päästöjätit aikanaan kuriin, ilmastokokouksen päätökset todella ovat historiallisia.

Menot