Pääkirjoitukset

Hitaat ovat kiireet valtion laitoksissa

Digitalisoituvassa yhteiskunnassa on kannettu huolta ihmisten henkilötietojen tietoturvasta. Tietoturva onnistuu pettämään myös Postin pakettikannossa.
Jonnekin Postin tiloihin katosi Kelan Forssan toimiston asiakkaiden asiakirjapaketti. Kuva: Marttiina Sairanen
Jonnekin Postin tiloihin katosi Kelan Forssan toimiston asiakkaiden asiakirjapaketti. Kuva: Marttiina Sairanen

Tänä syksynä kohua nostatti, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri lähetti Postin kautta potilaskirjeitä, joista näkyi osittain läpi kirjeen sisältöä.

Nyt on selvinnyt, että Posti onnistui hukkaamaan matkalla Forssasta Tampereelle postipaketin, jossa oli Kelan asiakkaiden Forssan toimiston etuusasiakirjoja, lähinnä työttömyysajan ilmoituksia henkilötietoineen.

Hämmästyttävintä nykyisenä tietoturva-aikana on se, että postipaketin asiakirjat ovat olleet kadoksissa jo helmikuusta asti eikä niitä ole puoleen vuoteen edes etsitty.

Kela ja Posti eivät tapauksesta kertoneet, ennen kuin tietosuojavaltuutettu kehotti lokakuussa(!) Kelaa tiedottamaan tapauksesta julkisesti. Kela on voinut selvittää vain osan niistä noin 50 asiakkaasta, joiden lomakkeita lähetys sisälsi.

Kaikki asianomaiset tavoittaakseen Kela laittoi ilmoituksen Forssan Lehteen vasta 5. joulukuuta. Yhteydenottojen jälkeen Kela voi vastata asianmukaisesti kaikkiin helmikuussa hukkuneisiin hakemuksiin tai asiakirjoihin.

Selvästi nopeampaa tiedotusta ja toimintaa sopisi odottaa Suomen valtion virastolta ja yhtiöltä ja ehkäpä myös tietosuojavaltuutetulta.

Kela on sentään pahoitellut osaltaan tapahtunutta.

Paketti on mitä ilmeisimmin suljettuna jossain Postin tiloissa, ehkä ilman lähetyslomaketta.

Posti käsittelee miljoonia lähetyksiä päivässä ja koko ajan yhä enemmän paketteja.

Tapaus on ikävä jatko kadonneiden postilähetysten ketjuun.

Maalaisjärjellä ajatellen postikortin tai kirjeen hukkumisen ymmärtää, mutta ei niinkään kookasta pakettia. Tosin kadonneista paketeista iso osa löytyy jossain vaiheessa.

Posti on kehunut, että hukkateille jäävien lähetysten määrä lasketaan promillen kymmenysosissa. Onko se vähän vai paljon? Kun tapaus osuu kohdalle, harmi on usein suuri.

Varsin työlästä on vahingon sattuessa saada Posti edesvastuuseen ja maksamaan vahingonkorvausta.

Jälkikäteen on usein vaikea todistaa, että vahinko tapahtui lähetyksen ollessa juuri Postin vastuulla.

Päivän lehti

19.1.2020