Pääkirjoitukset

Hoitajamitoitus tekee tuloaan puoliväkisin

Vanhustenhoidon parantamista on puolueiden vaikea vastustaa varsinkin vaalien alla. Puolueiden enemmistö kannattaa nyt lakisääteistä hoitajamitoitusta.
Hoitajamitoitus on ollut kipupisteenä jo monta vuotta. Kuva: Seppo Pessinen

Poliittinen paine ajaa puolueita sitoutumaan vanhustenhoidossa suosituksen sijaan velvoittavaan hoitajamitoitukseen. Hoitoalan ammattijärjestöt vaativat hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

Oppositio on löytänyt vanhustenhoidosta sopivan aseen, jolla voi lyödä kiilaa hallituspuolueiden väliin. Keskusta on arvostellut oppositiota poliittisesta pelistä, mutta asettuu osin samaan rintamaan hoitajamitoituksen suhteen.

Keskusta haluaa, että henkilöstön vähimmäismitoitus vanhusten tehostetussa palveluasumisen yksiköissä tulee olla vähintään 0,7 hoidettavaa kohti, kun nykyinen suositus on 0,5.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) tukee hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

Valtionhoitajarooliin sovittautunut kokoomus ei näe yhden lukeman kirjaamisen muuttavan mustaa valkoiseksi.

On hyvä muistaa, että hoitajamitoituksesta on väännetty kättä muutamaan otteeseen kuluvalla vuosikymmenellä.

Ensin vääntöä käytiin vanhuspalvelulain kirjauksista. Edellinen eduskunta ehti SDP:n ja kokoomuksen kovan taiston jälkeen edellyttää, että 0,5 hoitajan suositus vanhusta kohti on muutettava lain kirjaimeksi, mikäli suositusta ei määräaikana noudateta. Tämä ukaasi jäi rauhassa pölyttymään.

Seuraavaksi Juha Sipilän (kesk.) hallitus aikoi hakea säästöjä muuttamalla suosituksen 0,4 hoitajaksi vanhusta kohti. Hallitus perääntyi, mutta samalla hoitajamäärän laskeminen muuttui aiempaa joustavammaksi.

Vuosien varrella onkin saatu kuulla, kuinka mitoitukseen on joissakin laitoksissa laskettu muitakin kuin hoitohenkilökuntaa, jopa haamuhoitajia.

Henkien taistossa ei ole ollut voittajia, vain häviäjiä. Suurimpia häviäjiä ovat olleet vähäväkisissä hoitolaitoksissa hoidettavat vanhukset.

Lakisääteinen hoitajamitoitus on kieltämättä kankea ratkaisu mutta ehkä sittenkin tyhjää parempi, kun vanhustenhoidossa ei ole ilmennyt riittävän laajaa ryhtiliikettä.

Kokemus on nyt karvaasti opettanut, että tarvitaan kattavan valvonnan lisäksi myös todellisten sanktioiden uhkaa.