Pääkirjoitukset

Hoivakotivierailut suojaisasti sisätiloihin

Korona on koetellut kovin vanhusten hoivakotien arkea. Syksyn saapuminen on jälleen uusi haaste.
Tapaamisia omaisten kanssa on järjestetty vanhusten hoivakodeissa lähinnä ulkosalla ja jopa tapaamisbusseissa. Kuva kesäkuulta Attendon Retonkihovista Forssasta. Kuva: Jani Suhonen
Tapaamisia omaisten kanssa on järjestetty vanhusten hoivakodeissa lähinnä ulkosalla ja jopa tapaamisbusseissa. Kuva kesäkuulta Attendon Retonkihovista Forssasta. Kuva: Jani Suhonen

Vanhusten hoivakoteihin tuli koronaepidemian alussa vierailukieltoja, vaikka olisi pitänyt puhua suosituksesta. Kesällä tapaamisia on järjestetty yleisesti ja ensisijaisesti ulkosalla maskien kanssa.

Ulkosalla ei syyskylmillä enää niin vain tavatakaan, ei edes katoksen alla, joten tapaamistilaa pitää järjestää muualta – turvallisuudesta tinkimättä.

Vierailujen kovaan rajoittamiseen ei enää haluta eikä voidakaan mennä. Tartuntatautilain nojalla ei voi päättää sitovista vierailukielloista asumisyksiköihin.

Tapaamisia ja vierailuja hoivakoteihin ei voi kategorisesti kieltää eikä asiakkaan poistumista yksiköstä voi estää ilman lakiin perustuvaa syytä.

Valmiuslakiin 18.3.–15.6. vedoten sosiaali- ja terveysministeriö erehtyi muotoilemaan hoivakotiohjeistuksen väärin niin, että vierailuja oli hoivakodeissa kielletty ilman harkintaa – ja täten lainvastaisesti. Toiminta sai apulaisoikeusasiamieheltä pyyhkeet.

Kevät verotti suuresti vanhusten ja omaisten jaksamista, aiheutti surua ja horjutti jopa mielenterveyttä, kun rakasta omaista ei voinut tavata. Kaiken lisäksi muukin yhteistoiminta päätyi pannaan.

Ahdinkoa lisäsi se, että aiemmin omaiset olivat huolehtineet vierailuillaan aktiivisesti hoivakodeissa asuvien läheistensä asioista ja ulkoiluttamisesta.

Kesäkaudellakin kipuilua on aiheuttanut ohjeistus välttää lähikontaktia läheiseensä.

On selvää, että hoivakotien asukkaiden luona vierailut ovat jo elämänlaadun kannalta erittäin tärkeitä niin asukkaille kuin läheisillekin.

Hyvänä tavoitteena on järjestää nyt pikimmiten sopiva vierailutila jokaiseen hoivayksikköön.

Vierailutilat vaativat myös oman hygieniaohjeistuksensa ja varausjärjestelmänsä. Onhan vierailuista nytkin sovittu etukäteen henkilökunnan kanssa.

Riittävästä suojautumisesta, maskin käytöstä ja turvaetäisyyksistä on erityisesti huolehdittava sisätiloissa.

Turvavälien noudattaminen vaatii riittävän ison vierailutilan. Pleksisuoja pienessä kopissa loisi ankean vankilatunteen.

Ikäihmisen terveyden vaalimista ei pitäisi tehdä tämän elämänhalun kustannuksella.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic