Pääkirjoitukset

Housut kintuissa – sairastamaan!

 

Kokoomuksen puoluevaltuusto järjesti kunnon yllärin kuntavaalikampanjan loppukirin alkaessa. Kansa oli housut kintuissa, totaalisesti yllätettynä.
 
Puoluevaltuuston suuri tavoite on, että Suomessa sairastava työntekijä on pistettävä ruotuun. Työntekijältä palkka pois ensimmäiseltä sairauspäivältä. Lopuillekin lorvehtimisvuorokausille jonkinlaista kuritusta, vaikkapa viidenneksen palkkalohkaisu.
 
Kaukana ovat ilmeisesti ajat, jolloin työntekijä vielä oli jonkun mielestä yrityksen ”tärkein pääoma, voimavara ja menestyksen tae”.
 
Työntekijä on nyt ilmeisesti ”potentiaalinen varas, vakoilija ja lintsari”. Mielikuva syntyy reppuja kaivelevista ”portsareista”, halusta tonkia vaikkapa sähköpostiviestit ja kurittaa taloudellisesti sairastumisista.
 
Vai vielä voimavara, hah!
 
Kokoomuksen johtoporras on oikealla asialla – töistä ei pidä lintsata kenenkään kustannuksella, ei työnantajan tai yhteiskunnan.
 
Tonnin ja viiden saturaisen kuukausipalkasta murjaistuna yhden päivän ansio on pienituloiselle iso juttu. Useita tai jopa kymmeniä tuhansia hankkivia yhden päivän palkan ulosotto ei hetkauta.
 
Tällaista tasa-arvoa on pitemmän päälle kuitenkin luvassa?
 
Mitenkäs sellaista työntekijää rangaistaan, joka tulee sairaana töihin? Flunssatautinen sairastuttaa vaikkapa kymmenen ihmisen työyhteisön, jonka panos on koko yrityksen kannalta avainasemassa. Peritäänkö palkasta pois niin monta työpäivää kuin työyhteisö yhteensä sairastaa?
 
Esimerkki on tietysti ontuva. Todellisuudessa töihin kuitenkin tullaan mieluummin sairaana, kuin ollaan aiheetta sorvin ääreltä pois. Eivät kaikki ole luikureita ja lintsareita. Tiedän, en luule.
 
Ei siis ihme, että Jyrki Katainen selittelee puolueen ylimmän älymystön aivoituksia kieli melkoisen keskellä suuta. Kilpakumppaneille tarjottiin leimakirves pitkällä varrella.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic