Pääkirjoitukset

Hovioikeus kaatoi Nova-syytteet

Helsingin hovioikeus kumosi Helsingin käräjäoikeuden kansanedustaja Ilkka Kanervalle (kok.) langettaman ehdollisen vankeustuomion lahjuksen vastaanottamisesta. Samalla muitakin ns. Nova-juttuun liittyneitä tuomiota kumottiin tai lievennettiin.

Rovaniemen kaupunginhallituksen entisen puheenjohtajan Ari Ruotsalainen (kesk.) lahjustuomio jutun kelkkatehdashaarasta kumoutui ja Nova-liikemiesten vankeustuomiot lievenivät.

Hovioikeuden linjaus on kiusallinen takaisku apulaisvaltakunnansyyttäjälle Jorma Kalskeelle, joka oli alusta pitäen aivan varma syytteensä menestymisestä. Itse asiassa se sai ensimmäisen kolhun jo Helsingin käräjäoikeudessa, joka äänesti tuomiosta äänin 2-1. Äänestyspäätös kieli selvästi, ettei asia olekaan niin yksiselitteinen kuin Kalske vakuutti.

Keskeinen vapauttavaan päätöksen johtanut peruste Helsingin hovioikeuden ratkaisussa oli maakuntakaavan laadintaprosessi. Kansanedustaja Kanerva toimi maakuntakaavoituksesta vastaavan Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajana ja olisi sen vuoksi syyllistynyt virkarikokseen ottaessaan vastaan vaalitukea ja rahoitusta syntymäpäiväjuhliinsa.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ei ole kuitenkaan siinä asemassa, että hän voisi yksin päättää ostoskeskusten tai huonekalukauppojen sijoittumisesta. Maakuntakaava on pitkä prosessi, jonka valmistelee maakuntahallitus, hyväksyy maakuntavaltuusto ja sen vahvistaa ympäristöministeriö, viime kädessä valtioneuvosto.

Olkoonpa maakuntahallituksen puheenjohtaja kuinka taitava ja vaikutusvaltainen poliitikko tahansa, hän ei yksin päätä yleispiirteisen maakuntakaavan yksityiskohdista. Jos liikemiehet olisivat lahjomin yrittäneet vaikuttaa Varsinais-Suomen maakuntakaavan sisältöön, lahjottavien joukko olisi pitänyt olla tuntuvasti laajempi.

Nova-oikeudenkäynti kuuluu vuonna 2008 käynnistyneeseen vaalirahakohuun, joka käynnistyi, kun edellisvuoden eduskuntavaalien rahoitus alkoi kiinnostaa mediaa. Oikeudenkäyntejä on jatkunut jo viisi vuotta eivätkä ne välttämättä pääty Helsingin hovioikeuteen.

Nova-juttu voi saada lopullisen ratkaisunsa korkeimmassa oikeudessa, mikäli jutun syyttäjä hakee ja saa valitusluvan. Valituslupa ei ole itsestään selvä asia, mutta Nova-jutun ennakkotapauksen luonne rohkaissee hävinnyttä syyttäjäpuolta ainakin hakemaan lupaa.

Oikeusvaltiossa epäilty on syyllinen vasta, kun hänet on oikeudessa syylliseksi tuomittu. Tämä johtava periaate on vaalirahakohun pyörteissä valitettavan usein unohtunut. Media ja suuri joukko kansalaisia, myös kilpailevat poliitikot, ovat surutta lätkineet syyllisten leimoja jo ensimmäisestä epäilystä tai tutkimuspyynnöstä alkaen.

Julkisuuden langettaman ”tuomion” takia nyt hovioikeuden vapauttama rovaniemeläinen kunnallispoliitikko Ari Ruotsalainen on jättänyt tyystin kaiken yhteiskunnallisen toiminnan. Yleisen mielipiteen paine nousi kestämättömän kovaksi.

Valtio toki korvaa vapautettujen oikeudenkäyntikulut, mutta aivan kaikille menetyksille ei ole hintalappua.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic