Pääkirjoitukset

Huiput jäivät nololla tavalla dopingnalkkiin

Uinnin nelinkertaisesta maailmanmestarista tuli tällä viikolla uusin tapaus dopingista kärähtäneiden pitkään listaan. Suuri yllätys ei ollut, että huippu-uimarin epäillään käyttäneen vuoden kohuainetta Meldoniumia suorituskykynsä parantamiseen.

Venäläinen huippu-uimari ei jää viimeiseksi tapaukseksi. Maailman antidopingtoimisto Wada ilmoitti, että kyseistä ainetta on havaittu jo lähes sadan urheilijan dopingnäytteistä. Analysoinnit jatkuvat, paljonko on vielä tulossa?

Kärynneiden joukossa on huippunimiä. Kärkenä tennistähti Maria Sharapova, jonka käry oli maailmanluokan uutinen. Pikaluistelun viisinkertaisen maailmanmestarin Pavel Kulizhnikovin käry ei sen sijaan herättänyt hämmästystä. Luistelijan ylivoimaa on ihmetelty pitkin kautta.

Uusi aine, vanhat selitykset. Huippu-urheilijat jäivät nalkkiin nololla tavalla. Neuvostoaikana 70-luvulla kehitetty Meldonium nostettiin vasta vuodenvaihteessa kiellettyjen aineiden listalle. Muuttuneet dopingmääräykset eivät koskaan tavoittaneet urheilijoita.

Meldoniumista on kiistelty ensimmäisestä kärystä alkaen. Meldonium turvaa sydämen toimintaa, kun hapen saanti on heikentynyt. Lääkeaineen kehittänyt latvialaislääkäri ei pidä keksintöään dopingaineena, mutta näytöt ovat kiistattomia. Terveet urheilijat tuskin käyttäisivät Itä-Euroopassa suosittua ainetta, jos se ei parantaisi suorituskykyä.

Pitkä lista kärähtäneistä huippu-urheilijoista kertoo, että taistelu dopingia vastaan tuottaa edelleen tulosta. Aina löytyy uusia aineita ja myös urheilijoita, jotka ovat valmiita ottamaan riskejä. Kärynneet ovat valitettavasti vain jäävuoren huippu.

Maailman antidopingtyö sai sulan hattuunsa. Käryt osoittavat, että järjestelmä toimii kritiikistä huolimatta. Kilpajuoksu puhtaan urheilun puolesta jatkuu.

Kärynneet ovat pääosin Itä-Euroopasta. Erityisesti Venäjä on entistä syvemmällä suossa. Dopingilla käydään kovaa peliä myös kulisseissa. Yksittäiset kilpailukiellot eivät enää riitä, vaan dopingvilpissä rähjääntyneitä maita rajataan jo kilpailutoiminnan ulkopuolelle.

Venäläisiä yleisurheilijoita ei nähdä hallikisoissa ja olympiakisatkin ovat vaakalaudalla. Otteet ovat koventuneet ja hyvä niin. Kieroilu on saatava kuriin.