Pääkirjoitukset

Hulinointi tukahtui sauhuunsa

Suomessa itsenäisyyspäivä on koko kansan juhla. Tänä vuonna Presidentinlinnaan oli kutsuttu suuri joukko vapaaehtoistyöntekijöitä, tavallisia suomalaisia, miehiä ja naisia.

Lauantai-iltana Helsingissä koettu hulinointi on jo lähtökohdiltaankin tuomittu epäonnistumaan, jos ainoa tarkoitus ei ollut vahingonteko.

Mielenilmausten nimityksenä oli tällä kertaa ”luokkaretki lähiöst linnaan”.

Yhteiskunnan eriarvoistuminen ja lähiöissä mahdollisesti kytevä tyytymättömyys ovat vakavia asioita.

Vähäinenkään mielenosoittajien viesti ei kuitenkaan mennyt perille, se hukkui rähinöintiin ja vihanpitoon, jota nykyiseen vastenmieliseen tapaan lietsottiin internetissä.

Todelliset syrjäytyvät suomalaiset eivät näihin mielenilmauksiin osallistu. He kamppailevat hiljaa päivittäisestä selviytymisestään. Heistä pitää kantaa huolta, mutta sitä varten on olemassa demokraattisessa maassa onneksi aivan erilaisia toimintatapoja.

Äänekkyyteensä nähden sittenkin erittäin pieni huligaanijoukko on nauttinut ilmaista koulutusta ja hyvinvointivaltion palveluja, mutta on jostakin syystä kadottanut suhteellisuudentajunsa.

Surullisinta sauhuunsa tukahtuvan hulinoinnin taustassa on kasvonsa peittävien henkilöiden sokeus. Pipo on pahasti silmillä ja ihan tahallaan. Hyvää kieltäydytään näkemästä siellä, missä sitä on.

Suomessa ei kaduille tarvitse lähteä vapauden tai kansalaisoikeuksien takia. Siksi sinne voi lähteä pieni joukko synnyttääkseen suuressa enemmistössä vain pahaa mieltä ja ehkä jonkin verran ymmärtävää sääliä.

Liikkeellä oli itse käyttämiensä nimitysten perusteella poliittisiksi luonnehdittavia ryhmittymiä kuten vasemmistoanarkisteja. Iskulauseissa osaksi naamioituneet mielenosoittajat olivat vaativinaan muun muassa leikkausten lopettamista.

Mahdollinen häivähtäväkin asiallisuus katosi kaikista mielenilmauksista siinä samassa helähdyksessä, kun ensimmäinen pyöräteline osui näyteikkunaan.

Kuokkavierasjuhliksi kutsutuissa mielenosoituksissa osoitettiin jo 1990-luvulla mieltä linnanjuhlia vastaan. Kaikkiaan häiriköinti pysyi kohtalaisen maltillisena ja vaimeni vuosiksi.

Huligaanisukupolvi oli viime vuonna vaihtunut. Tasavallan ykkösjuhlat olivat hyökkäyksen kohteena, kun Tampereelle kerääntyi ”kiakkovierasjuhliin” motiiveiltaan epämääräistä väkeä.

Tuolloinkin poliisi oli internetin keskustelupalstoilta saanut jo hyvissä ajoin vihiä suunnitelmista ja pyytänyt asiallisesti, mutta tuloksetta, tietoja mielenosoituksen järjestäjästä.

Poliisi onnistui lauantaina eristämään Presidentinlinnan ympäristön. Jatkossakin vastaavat laittomuudet on estettävä ennakolta. Laillisen mielenosoitusten järjestäminen on vapaassa maassa mahdollista, mutta se kuuluu niihin itsenäisen maan itsestäänselvyyksiin, joille häiriköt ummistavat silmänsä.

Menot