Pääkirjoitukset

Huolta voi kantaa, paniikkiin ei ole aihetta

Maanpuolustustahto on laskenut alimmilleen kolmeen vuosikymmeneen.
Esimerkiksi Reserviläisliitto on ollut huolissaan maanpuolustustahdon laskusta. Järjestön mielestä nuorille on avattava paremmin puolustusjärjestelmän perusteet ja toiminta.

Laajoissa kansalaiskyselyissä ei ole usein totuttu näkemään merkittäviä heilahduksia, mutta Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) kyselyssä sellainen on.

Tiedustelun perusteella suomalaisten maanpuolustustahto on nimittäin laskenut alimmilleen kolmeen vuosikymmeneen.

Tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa eli 66 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että jos Suomeen hyökätään, niin suomalaisten on puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa. Eli silloinkin, kun tulos näyttäisi epävarmalta.

Huomionarvoista on, että luku on peräti kuusi prosenttiyksikköä pienempi kuin viime vuonna.

Ei siis ole ihme, että moni maanpuolustushenkinen kommentaattori on ollut viime päivinä huolissaan. Huolta voikin toki kantaa, mutta minkäänlaiseen paniikkiin ei ole syytä.

Vastaajista kuitenkin 84 prosenttia olisi itse valmis osallistumaan kykyjensä ja taitojensa mukaan maanpuolustukseen. Vastaajien henkilökohtainen maanpuolustustahto on siis edelleen vahvaa.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan kysely on siinä mielessä hankala tulkittava, ettei siitä selviä, miksi maanpuolustustahto on laskenut.

MTS:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikman (kok) arveli, että nuorten maanpuolustustahdon heikkenemiseen vaikuttaa erityisesti se, että yhä useammalta nuorelta puuttuu omakohtainen kosketus sota-aikaan esimerkiksi isovanhemman kertomusten kautta.

Näin voi tietysti olla, mutta arvailun puolelle menee.

Syyt maanpuolustustahdon heikkenemisen taustoilta on selvitettävä huolella – luotettavammin kuin oletuksilla tai mutu-menetelmillä. Myös ensi vuoden kyselyn tuloksia kannattaa odottaa, eikä tehdä liian pikaisia johtopäätöksiä.

Suomalaisten huolenaiheista suurimmat ovat kyselyn perusteella ilmastonmuutos, kansainvälinen terrorismi ja maailman pakolaistilanne.

Hämmästystä vastauksissa aiheuttaa ehkä sekin, että suomalaiset ovat piirun verran huolestuneempia Yhdysvaltojen – läntisen demokratian – kehityksestä kuin Venäjän kehityksestä. Lähivuosien ja -viikkojen tapahtumien perusteella voisi olla toisinkin.

Päivän lehti

23.1.2020