fbpx
Pääkirjoitukset

Huonon johtamisen hinta on usein valtava

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaan avautuminen voi murtaa johtamistabuja Suomessa. Ainakin sen pitäisi.
Puheenvuorot kännykkä-Nokian johtamisesta ja yrityskulttuurista ovat suomalaisen johtamisen näkökulmasta tärkeitä.

“Nämä puheet jäävät sitten näiden seinien sisäpuolelle.” Edellinen on kaikille yrityselämässä toimiville tuttu lause, ja usein muistutukselle on syynsä. Pörssiyhtiöillä on omat tarkat tiedotussääntönsä, perheyhtiöillä omat traditionsa ja pikkufirmoillakin oma yrityskulttuurinsa.

Aina silloin tällöin yrityksen kulttuuri muuttuu kuitenkin voimavarasta rasitteeksi, puhumattomuus epätietoisuudeksi, rakentavakin kritiikki epälojaaliudeksi.

Näin kävi Nokian nykyisen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaan mukaan kännykkäjätti-Nokiassa, jonka markkina-arvo suli sadoista miljardeista euroista muutamaan hassuun. Hurjimmissa huhuissa spekuloitiin jopa konkurssilla.

Maailman mahtavimpiin kuulunut kaatui pelon ilmapiirissä korkealta. Tästä syystä on tärkeää, ettei Siilasmaan puheenvuoroa ohiteta huonoilla perusteilla.

Suomessa on valtava kasa hymisteleviä johtamisoppaita – ketterää visiota, raikkaan strategista narratiivia ja fokusoitua digiloikkaa – mutta Siilasmaan vielä julkaisematon kirja kertoo hallituksen sisäpiiriläisen näkökulman kaunistelematta.

Kirjalle on todella tilausta, sillä huonon johtamisen hinta on usein valtava. Sitä se oli myös kännykkä-Nokialle.

Siilasmaa kertoi perjantain Talouselämässä esimerkiksi siitä, kuinka yhtiön hallituksen olisi pitänyt valita toimitusjohtaja ilman, että hallituksen enemmistö olisi tiennyt edes toimitusjohtajan nimeä.

Kritiikin yläpuolelle nousseen hallituksen puheenjohtajan mielestä Siilasmaan ihmettely oli turhaa arvostelua ja ehkä epälojaalisuuttakin.

Kuitenkin yksi hallituksen tärkeimmistä tehtävistä on valita toimitusjohtaja.

Suomessa on viikon ajan keskusteltu myös siitä, miksi Siilasmaa jakaa tietoja suljettujen ovien sisäpuolelta, Jorma Ollilan nimen mainiten. Siilasmaata on tästä jopa arvosteltu.

Ensinnäkin kannattaa muistaa, että tiedot ovat jo kuopatusta matkapuhelinyksiköstä. Toiseksi, ehkä Siilasmaa yrittää aidosti muuttaa suomalaisia johtamistabuja. Niitä kuitenkin riittää.

Se on kiittämisen arvoinen teko, suoraan yritysvallan kammareista korkeimmalta.

Menot