fbpx
Pääkirjoitukset

Huumausaineet ovat kohtalokas tie onneen

Huumausainerikokset ovat huomattavasti lisääntyneet Kanta-Hämeessä. Maakunnassa poliisin haaviin jää entistä useammin amfetamiinin tymäköitä maahantuontieriä, marihuanaa kotikasvattamoista ja uusia muuntohuumeita. Maakunnan kirona on huumeiden verraten lyhyt tuontimatka niin pääkaupunkiseudulta, Turusta kuin itärajaltakin.

Huumeiden käyttö näyttää yleistyvän koko maassa, vaikka nousu rikostilastossa voi kertoa myös poliisin seulan tihentymisestä. Lukema on pienen kiinnijäämisriskin vuoksi vain jäävuoren huippu.

Huumeita ja huumausainerikoksia paljastuu poliisin muun työn ohessa, esimerkiksi liikennevalvonnan ja kotikäyntien yhteydessä. Lisäksi uusien muuntohuumeiden luokittelu huumausaineiksi kasvattaa kiinnijäämisriskiä.

Kannabista, joka on Suomen käytetyin huumausaine, on alettu polttaa yhä avoimemmin. Peräti joka viides työikäinen on ilmoittanut ainakin kerran kokeilleensa kannabista, kun neljännesvuosisata sitten suhdeluku oli yksi kahdestakymmenestä.

Myötämielisimpiä ovat nuoret aikuiset. Heissä on mietojen huumeiden viihde- ja vakikäyttäjiä, jotka eivät ole syrjäytyneitä ja joilla ei ole ulkoisia merkkejä huumeriippuvuudesta.

Yhä useammasta suusta kuuluu väite, ettei kannabis vaaranna terveyttä eikä johda muiden aineiden väärinkäyttöön. Pitkäaikaistutkimukset osoittavat kuitenkin toista.

Samaan aikaan on yltynyt puheita, että mietojen huumeiden ohella vahvemmatkin huumeet pitäisi laillistaa, jotta rikolliset menettäisivät tulonlähteensä.

Kieltämättä huumeiden vastainen sota ei ole tuottanut toivottuja tuloksia maailmalla puolessa vuosisadassa. Huumerikosten kasvua ei silti kannata ohittaa olankohautuksella.

Pitää panostaa ennalta ehkäisevään toimintaan, viranomaisten yhteistyöhön ja perheiden tukemiseen. Varhaisen puuttumisen ja lainvalvonnan lisäksi paine kohdistuu valistukseen ja hoito-ohjelmiin.

Päihteitä koskevat asenteet muuttuvat todennäköisesti liberaalimpaan suuntaan Suomessakin, mutta vasta pikkuhiljaa. Mietojen huumeiden salliminen saattaa odottaa joskus tulevaisuudessa, mutta se ei ole mikään simppeli tie onneen. Onhan alkoholinkin nauttiminen sallittu vain pienin rajoituksin, mutta sen kansantaloudelliset haittavaikutukset ovat yhä suuret.

Menot