Pääkirjoitukset

Hybridisodan mörkö kuriin tietoyhteistyöllä

Hybridiuhista on viime vuosina tullut mörkö, joka jähmettää kulkiessaan vapaan maailman kielenkannat. Länsi on kuvannut Venäjän propagandista toimintaa Krimin valtauksen yhteydessä hybridisodaksi, joka kylvää huhuin, valeuutisin ja tietoverkkohyökkäyksin epävarmuutta ja vahinkoa kohdemaassa.

Vieraan vallan levittämä harhaanjohtava tieto, verkkovakoilu ja tietoliikenteen häirintä ovat tehokkaita aseita tänä välittömään informaatioon nojaavana aikana. Hybridiuhat itävät hyvin sosiaalisessa mediassa, jossa kaikki rikkakasvit saavat kukkia.

Pelotteen takia EU:ssa syntyi ajatus perustaa hybridiuhkien torjuntaan keskittyvä osaamiskeskus. Sen tehtävänä on kehittää jäsentensä toimintavalmiutta uhkien edessä ja parantaa tietoisuutta niistä.

Suomi saa hybridikeskuksesta korean sulan hattuunsa, sillä Helsinkiin perustetaan toimintaa johtava sihteeristö. Tosin kyse on verkostomuotoisen organisaation muutaman hengen johtoportaasta, kun itse työ tapahtuu hajautetusti jäsenmaissa.

Kunnia pääpaikasta merkitsee Suomelle myös siivua keskuksen vuosikuluista.

Perustamisasiakirjan kävi Helsingissä juhlavasti allekirjoittamassa toistakymmentä EU- ja Nato-maata.

Suomi onnistui olemaan oikeaan aikaan liikkeellä, kun Euroopan unioni kehotti maita harkitsemaan keskuksen perustamista. Keskuksen tulo on osaltaan todistus luottamuksesta turvallisuustasoomme. Ehkä maamme voidaan tulkita länsimaittain myös eräänlaiseksi etuvartioasemaksi.

Keskus ei altista Suomea nykyistä enempää hybridihyökkäysten kohdemaaksi, sillä sitä maamme on jo nyt ja verkostomainen keskus toimii kansainvälisellä valtuutuksella eri maista käsin. Päinvastoin keskus auttaa kohentamaan Suomen omaa turvallisuutta ja suomalaisia tunnistamaan moninaiset hybridiuhat.

Hybridikeskus on tarpeen. On muistettava, ettei hybridikeskus ole operatiivinen toimija, vaan sen perustana ovat tutkimus, koulutus, yhteiset harjoitukset ja informaation jako parhaista käytännöistä uhkia vastaan. Osaamiskeskuksen jäsenmaat vastaavat itse omasta toiminnastaan hybridiuhkiin vastaamisessa.

Disinformaatio kalvetkoon täsmäinformaation edessä.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic