Pääkirjoitukset

Hybridivaikuttaminen on otettava vakavasti

Kun tulijoita saapui myös itärajan pohjoisille ylityspaikoille, olisi jo pitänyt päätellä, missä suunnassa luuraavat manööverin masinoijat.
Alivaltiosihteeri Päivi Nerg.
Alivaltiosihteeri Päivi Nerg. Kuva: Mauri Ratilainen

Hallitsematon maahanmuutto on vuosikymmeniä ollut yksi uhkakuvista poikkeusoloihin varautumisessa. Vuoden 2015 pakolaiskriisi tuli silti viranomaisille yllätyksenä.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toimi vaikeassa tilanteessa erittäin neuvokkaasti. Hän myös joutui kohtaamaan ensimmäisten joukossa vihareaktion, joka oli ehdottoman kohtuuton ja jonka osoite oli täysin väärä.

Jos johonkin halutaan lähettää kriisistä kitkerää palautetta, niin oikea osoite on Moskovan suunnassa. Sattuneesta syystä sitä ei voi kuitenkaan lähettää. Modernin hybridivaikuttamisen olennainen osa on jälkien peittäminen.

Hybridihyökkäyksessä kohdemaan kansalaiset on hyvä saada toistensa kimppuun. Mitenkäs Suomessa oikein kävikään ja laajemminkin Euroopassa?

Ällistynyt kysymys Tornion ihmistulvan äärellä kuului: miksi juuri tänne? Suomi on Lähi-idästä, saati Afrikasta katsottuna äärimmäisen kaukainen maa, jonka olosuhteista ei etelän ihmisillä ole minkäänlaista käsitystä.

Kun tulijoita saapui myös itärajan ylityspaikoille, olisi jo pitänyt päätellä, missä suunnassa luuraavat manööverin masinoijat. Vieläkin sen sanominen ääneen tuottaa tuskaa. Sanotaan siis vaikka kolme kertaa: Venäjä, Venäjä, Venäjä.

Esitettiin mielikuvituksellisia epäilyjä, että kyläkunnittain liikkeelle lähteneille ihmisille olisi esitetty jonkinlainen kutsu suoraan Suomesta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vaalikauden typerimmäksi kääntynyt lupaus kuului, että hän avaisi kotinsa pakolaisille. Lupaus oli onneton yritys hallita julkisuutta ja täysin käsistä jo silloin karannutta keskustelua.

Ikävimpiä pakolaisaallon seurauksia oli tulehtunut yhteiskunnallinen ilmapiiri.

Tapahtumiin on palattu Päivi Nergin ja toimittaja Nina Järvenkylän kirjassa Tiukka paikka (Docendo).

Paikka oli todella tiukka, niin tiukka, ettei vastaavaa pidä ikinä päästää tapahtumaan. Varautuminen hybridiuhkiin on otettava vakavasti.

Ukrainan kriisi oli ja tilanteen jännittyminen Itämeren piirissä olivat päällä pakolaiskriisin aikaan. Asioiden suora yhdistäminen on edelleen uskaliasta ja vähintäänkin ulkopoliittisesti epäkorrektia.