Pääkirjoitukset

Hykyn ulkoistuskiire herättää hämminkiä

Tähän asti Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) ulkoistamishankkeesta on käyty maakunnan laajuista keskustelua sordiino päällä.

Pinnan alla on kuplinut, mutta julkisuuteen on annettu lähinnä yhteistyötä korostavia lausuntoja.

Hykyn jäsenkunnat paitsi Humppila edellyttivät, että ennen kuin hankinnasta päätetään, asiasta pitää neuvotella maakunnallisten sote-valmistelijoiden ja sairaanhoitopiirin kanssa.

Nämä neuvottelut ovat yhä kesken. Syynä lienee se, ettei hyky ole avannut tulevan maakunnan valmistelijoille, mitä Pihlajalinna-ryhmittymän esittämä palvelusopimus pitää sisällään.

Siitä ei ole voitu teettää riskiarviota, jota sote-valmistelijat ja kuntien virkamiehet pitävät erittäin tärkeänä pohjana vastuulliselle päätöksenteolle.

Kiista nousi pintaan tällä viikolla, kun hykyn hallitus esitti jäsenkuntiensa valtuustoille, että nämä päättäisivät hankinnasta toukokuussa.

Nykyiset valtuutetut päättäisivät asiasta, joka heille on suullisesti kerran esitetty ja jonka vaikutuksia ei ole arvioitu.

Vanhat valtuustot sitoisivat viimeisessä kokouksessaan uusien valtuustojen ja koko tulevan maakunnan kädet 15 vuodeksi eteenpäin.

Asia kiinnostaa koko maakuntaa. Hykyn ja Pihlajalinnan salaisena pitämä sopimus siirtyy vuoden 2019 alussa syntyvän maakunnan vastattavaksi. Kysymyksessä on yli 500 miljoonan euron ulkoistus.

Johtavat forssalaispoliitikot ja virkamiehet ovat jo moittineet julkisuudessa asian valmistelua huonoimmaksi ikinä. Muualla maakunnassa lähinnä haukotaan henkeä, että voiko näin todella toimia.

Huoli oman sairaalan ja terveysasemien kohtalosta uudessa toimintaympäristössä on täysin ymmärrettävä.

Maakunnan valmistelijat ovat periaatteessa näyttäneet vihreää valoa ulkoistuksellekin, kunhan tiedetään, mitä se sisältää ja mitkä ovat vaikutukset.

Kärjistyneellä vastakkainasettelulla tuskin saavutetaan parempaa lopputulosta kuin yhteistyöllä.

Hyky on tehnyt kunnille hyvin monimutkaisen päätösesityksen.

Virkamiehet ja luottamushenkilöt joutuvat todella hankalaan tilanteeseen pohtiessaan, voiko asiaa edes esitellä saati päättää näin vajain tiedoin.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic