Pääkirjoitukset

Hysteerisiä reaktioita vain kannanotoissa

Markkinoiden piti lukemattomien toisistaan riippumattomien ennusteiden mukaan romahtaa, mikäli ristiriitoja herättävä show-mies Donald Trump valittaisiin Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.

Mutta mitä vielä, kävikin päinvastoin.

Markkinoiden ennustaminen osoittautui jälleen kerran – ja nimenomaan alan ammattilaisille – yhtä ylivoimaiseksi asiaksi kuin presidentinvaalin äänestystuloksen haarukoiminenkin.

Isoimmat miinusmerkkiset jaksot jäivät keskiviikkona muutaman tunnin mittaisiksi muilla kuin Yhdysvaltain markkinoilla.

Hysteriaa nähtiin ja kuultiin lähinnä Hillary Clintonia äänestäneiden ensireaktioissa sekä kannanotoissa, ei suinkaan markkinoilla.

Tunnelmat maailman finanssikeskuksissa paranivat merkittävästi Donald Trumpin varsin maltillisen ja sovittelevan puheen jälkeen.

Tuleva presidentti muistutti olevansa vahvan finanssipoliittisen elvytyksen puolella, mikä puolestaan nostaisi ehkä merkittävässäkin määrin Yhdysvaltain infrastruktuuri-investointeja.

Suomessa muun muassa SSAB:n ja Outotecin osakkeet saivat tällaisista muistutuksista nopeasti uutta nostetta.

Yhdysvalloissa tukea Trumpin puheesta saivat niin rahoitussektori, terveydenhuolto, materiaalisektori kuin teollisuusosakkeetkin. Suuryhtiöiden Dow Jones -indeksi käväisi jopa kaikkien aikojen huipputasolla.

Donald Trumpin Yhdysvallat on taloudellisesta näkökulmasta katsottuna aivan eri tilanteessa kuin vuonna 2009, jolloin Barack Obama aloitti presidenttinä.

Tuolloin talouskriisi oli jo vyörynyt päälle; Yhdysvaltain autoteollisuus ja finanssisektori olivat historiallisessa myllerryksessä, kiinnitysluottoyhtiöitä kansallistettiin ja työttömyys oli ilmiselvästi lähdössä rajuun kasvuun.

Viime aikoina Yhdysvaltain työttömyysaste on ollut alle viisi prosenttia, kun työvoiman määrä yksityisissä yrityksissä on kasvanut joka kuukausi yli puoli vuosikymmentä. Tällaisesta kehityksestä voidaan Euroopassa vain uneksia.

Yhdysvaltojen talouden peruspilarit ovat siis paikoillaan huolimatta siitä, kenellä on viimeinen sana Valkoisessa talossa. Markkinoillakin tämä huomattiin nopeasti.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic