Pääkirjoitukset

Hysteria voi olla tautiriskiä pahempi

Maanantaina Helsinki-Vantaan lentoasemalle Turkista saapuneen lentokoneen Ebola-epäily osoittautui nopeasti aiheettomaksi.

Kolmella lentomatkustajalla oli lennon aikana ilmennyt lämpöä ja oksentelua. He eivät kuitenkaan olleet käyneet lähelläkään läntisen Afrikan Ebola-alueita.

Viranomaiset pitivät tapahtunutta ”hyvänä harjoituksena”, joka osoitti, että pelätyn verenvuotokuumeen mahdolliseen rantautumiseen on varauduttu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vakuuttaa, että Suomessa on hyvät valmiudet hoitaa Ebola-potilaita. Jos tautitapaus ilmenee, potilas pystytään eristämään erittäin tehokkaasti.

Maailman lentoliikenteessä liikkuu kaiken aikaa miljoonia ihmisiä. Koko ajan heistä joku kuumeilee ja oksentelee, mutta joka kerta ei voi tehdä massiivista hälytystä.

Lämpö ja oksentelu – erilaiset yleensä ruuansulatukseen liittyvät vaivat – eivät ole etelänmatkoilta palattaessa kovin harvinaisia.

Hysteria voi olla jopa tautiriskiä pahempi vaara, jos ihmiset alkavat kavahtaa kaikkia tavalla tai toisella sairastuneita siellä, missä matkustavaisia liikkuu sankoin joukoin.

Hyväkään harjoitus ei valitettavasti takaa, että tosipaikassa osattaisiin toimia oikein. Seuraava kerta on todennäköisesti erilainen.

Mikään ei estäne aivan ensimmäiseksi jo koneessa tarkistamasta, onko lennolla sairastunut tulossa Afrikasta tai lähimainkaan tunnetuilta tautialueilta, joita ovat Guinea, Liberia ja Sierra Leone.

Toistaiseksi muualla, kuten Espanjassa ja Yhdysvalloissa tautiin sairastuneet ja kuolleet ovat olleet harvinaisia yksittäistapauksia.

THL:n mukaan lentomatkustajan riski saada Ebola kanssamatkustajaltaan, vaikka tämä tautia sairastaisikin, on erittäin pieni. Ebola tarttuu vasta oireiden ilmaannuttua ja sen jälkeenkin vain veren tai eritteiden kautta.

Yhdysvallat ja Britannia tehostavat eturintamassa maahan saapuvien matkustajien tarkastuksia. Yhdysvaltain itärannikon lentokentillä mitataan ruumiinlämpö tautialueilta tulevilta matkustajilta. Amerikkalaiset patistavat vastaaviin tarkastuksiin muuallakin.

Lentoyhtiöille Ebola on uusi koettelemus pitkän listan jatkoksi. Maailma ei voi lopettaa matkustamista, eikä lentoasemille kaivata ensimmäistäkään uutta hidastetta.

Matkustajien joukkotarkastukset lähentelevät paniikkiratkaisua, joka on kaiken lisäksi mitä ilmeisimmin täysin tehoton.

Vaikka kaikki lentomatkustajat tarkastettaisiin, se ei välttämättä estä taudin leviämistä. Ebola voi olla vielä oireeton, kun sitä kantava ihminen kulkee tarkastuspisteen läpi.

Ebolaan on kuollut yli 4 000 ihmistä seitsemässä maassa. YK:n mukaan luku nousee muutamassa viikossa kaksinkertaiseksi.

Taistelu tappajaa vastaan pitää käydä sen syntysijoilla. Myös tehottomiin lentoasemien tarkastuksiin käytetyt rahat pitäisi käyttää köyhien länsiafrikkalaisten auttamiseen.

On traagista, että tappajasairauden leviämisestä huolestutaan vasta, kun se uhkaa muitakin kuin rutiköyhien ja sisällissotien runtelemien afrikkalaisten maiden asukkaita.