Pääkirjoitukset

Hyvä henki koetuksella koulurauhasta huolimatta

Valtakunnallinen koulurauha julistetaan tänään jo 30. kerran. Valitettavasti koulurauhan erityinen tähdentäminen on nyt yhtä tarpeen kuin takavuosinakin.
Kaikki kiusaaminen ei ole fyysistä tai verbaalista mutta yhtä kaikki vahingollista. Kuva: Markku Tanni = MT
Kaikki kiusaaminen ei ole fyysistä tai verbaalista mutta yhtä kaikki vahingollista. Kuva: Markku Tanni = MT

Koulurauhan julistaminen ja vuotuinen Koulurauha-ohjelma ovat hienoja, osallistavia ja yhteisöllisiä tapoja, joilla on mitä tärkein sanoma.

Oppilaat valitsivat lukuvuoden koulurauhateemaksi yhdenvertaisuuden, jonka mukaan kouluissa ja oppilaitoksissa jokainen saa olla oma itsensä ja kaikki ovat samanarvoisia. Kaverin tukemisesta muistuttaa koulurauhavuoden slogan: ”Käsi kädessä”.

Teema on tärkeä. Ryhmäpaineessa on kovin vaikea olla omanlaisensa.

Koulu on kehittyville nuorille paitsi opinahjo myös tärkeä yhteisö luoda ja vahvistaa sosiaalisia kontakteja.

On hienoa, että oppilaat haluavat vaikuttaa kouluyhteisöönsä. On lopulta aikuisten vastuulla, etteivät lupaukset jää ulkokultaiseksi puheeksi.

Viime vuoden kouluterveyskyselyn vastaukset osoittavat, ettei kiusaamista ole saatu kouluissa kelpo yrityksestä ja toimenpiteistä huolimatta loppumaan vaan vain hiukan vähenemään.

Koronakevään etäkoulu oli muutamille oppilaille suuri helpotus, kun ei tarvinnut kantaa huolta kiusaajiensa kohtaamisesta.

Kiva koulu -ohjelma ei ole lunastanut kaikkia odotuksiaan. Kiusaamisen nollatoleranssi ei ole täysin toteutunut.

Kiusaaminen on kuin ilkeämielistä sosiaalista peliä, jossa kiusaaja nostaa omaa asemaansa kiusatun kustannuksella. Kiusaaja voi myös tällä täysin väärällä tavalla purkaa omaa pahaa oloaan.

Kaikki kiusaaminen ei ole fyysistä tai verbaalista mutta yhtä vahingollista. Hiljainen porukasta ulossulkeminen on kohteelleen perin nöyryyttävää.

Kaveripiiriltä kysyy kanttia astua kiusaajan eteen ja viheltää peli poikki, kun pelkona on joutua itse maalitauluksi. Se on kuitenkin pätevä keino.

Opettajat tai vanhemmat eivät välttämättä tiedä kiusaamisesta mitään. Kun uhri uskaltautuu puhumaan, pitäisi asian puuttua tuntuvasti.

Osattomuuden tunne seuraa kiusattua pahimmillaan pitkään.

Kiusaamisen ehkäisy ja koulurauhan edistäminen vaativat edelleen pitkäjänteistä työskentelyä.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic