fbpx
Pääkirjoitukset

Hyvä ja kaunis tavoite on usein liian kallis

Vasemmistoliitto lupaa ratkaisuja oikeudenmukaisen Suomen puolesta.
Vasemmistoliitto menee eduskuntavaaleihin Li Anderssonin johdolla. Puolueen tavoitteena on eriarvoisuuden vähentäminen. Kuva: Joel Maisalmi

Kotimaiset huippuvirkamiehet julistivat valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen johdolla rankan listan Suomen talouden ongelmista maanantaina (HäSa 30.1.).

Virkamiehet muistuttivat, että suomalaisen hyvinvointivaltion rakenteet pysyvät pystyssä vain ottamalla lisää syömävelkaa ja keksimällä uusia veroja.

Virkamiesraportti oli taitavasti ajoitettu, sillä heti perään tiistaina vasemmistoliitto julkisti vaaliohjelmansa. Kansalaiset pääsevät nyt puntaroimaan, kuinka realistisella talouspohjalla taivaanrantaan isolla pensselillä maalatut haaveet ovat.

Vasemmistoliiton vaaliohjelmassa on – jälleen kerran – runsaasti hyviä ja kauniita tavoitteita: eriarvoistuminen pysäyttäminen, terveyskeskusten maksuttomuus, asumisen hinnan alentaminen, niskalenkki ilmastonmuutoksesta, tieteen arvostuksen parantaminen ja rauhan sekä vakauden edistäminen ympäri maailmaa. Ja niin edelleen.

Vasemmistoliitto haluaa lisäksi uudistaa sosiaaliturvaa köyhyyden vähentämiseksi, muuttuneeseen työelämään sopivaksi sekä lannistavan byrokratian vähentämiseksi ja sukupuolten tasa-arvoa edistäväksi.

Puolueen tavoitteena on myös vähintään 800 euron perustulo, joka rajoitettaisiin veromuutoksilla.

Selkosuomeksi sanottuna veromuutokset tarkoittaisivat varallisuusveron palauttamista, veroprogression jyrkentämistä suurituloisille ja pääomaverotuksen muuttamista edelleen progressiivisempaan suuntaan.

Sanallakaan vaaliohjelmassa ei toisaalta mainita sitä, että pie­nitu­lois­ten ve­ro­tus on Suo­mes­sa ke­vy­em­pää kuin eu­roop­pa­lai­sis­sa ver­tai­lu­mais­sa, mutta jo keskipalkkainen maksaa enemmän veroa kuin verrokkinsa Euroopassa. Suurituloisista nyt puhumattakaan.

Suomalaisten etuuksia on leikattu reippaanlaisesti oikeastaan vain 1990-luvulla. Valtion velkaantumiskierre jatkuu, mutta vaaliohjelmassa luvataan huolettomasti lähes kuu taivaalta “rikkaiden” piikkiin. Heitä on vain auttamattoman vähän.

Jakopuolueiden uskottavuutta nakertaakin tehokkaasti se, ettei Suomella ole varaa lisätä etuuksia kansalaisille.

Menot