Pääkirjoitukset

Hyvä siitä tuli

 

Hämeenlinnan Pysäköinti oy on suunnannut ilmaisannin autoilijoille. Kaivoparkin yläkansi on ollut perjantaista alkaen käytössä pari viikkoa – ilmaiseksi. Alakerran alusta asti maksulliselle puolelle pääsee maanantaina. Samaan aikaan poistuvat käytöstä väliaikaiset pysäköintipaikat Hämeensaaren Citymarketin takaa, torin ylälaidasta ja laivarannasta.
 
Paljon Kaivoparkkia toimivampaa pysäköintitaloa voi tuskin kuvitella, vaikka käytössähän se vielä koetaan. Avara pysäköintitila toiminee kuin junan vessa. Sijaintikin on ratkaisevasti parempi kuin aikaisemmin tikun nokkaan nostetun Keinuparkin.
 
Kaivoparkki on maksanut 7 miljoonaa euroa. Hämeenlinnan Pysäköinti oy on yksi kaupungin yhtiöistä. Tässä vaiheessa on hyvä hengittää rauhallisesti ja muistaa, että se tarkoittaa lähinnä sitä, että kaupunki takaa yhtiön lainat, joilla pysäköintitalot – nykyiset ja tulevat rakennetaan.
”Kaupungin kassalla ei käydä”, vakuuttaa toimitusjohtaja. Rakentamisrahat eivät ole pois vanhustenhoidosta. Kun kaupunkilaiset maksavat pysäköinnistään, he samalla auttavat lyhentämään lainoja. Eväät arvokeskustelulle ovat aika vähissä. Vaihtoehto olisi kai lähinnä se, että parkkitalot rakentaisi jokin ulkopuolinen yritys ja rahastaisi miten tahtoo kaupunkilaisilta. Kuka sitä tahtoo?
 
Uusin pysäköintilaitos ei ole kaupungin pysäköintiongelmien lopullinen ratkaisu. Etelärannan rakentaminen vie ”maan hienoimmat järvenrantaparkkipaikat”. Saa luvan viedä, mutta jonnekin ne ”korvaavat” tarvitaan.
 
Paljolti paikallisten yritysten voimin rakennetun Kaivoparkin ulkoasu ei vastaa käsitystä maisemaa rumentavasta laatikkomaisesta parkkitalosta. Pysäköintilaitos on laakea. Niin – sitä kattoa ei kyselyistä huolimatta muuten tule. Valaisinpylväät ovat hienot. Yläkannelta näkyvät autot eivät tietenkään hivele silmää, mutta parkkipaikka nyt on parkkipaikka.
 

Päivän lehti

21.1.2020