Pääkirjoitukset

Hyvät käytännöt levitetään koko maakuntaan

Tavallinen kansa kääntää helposti sivua, kun mainitaan sana sote – virallisemmin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus.

Ei ihme, sillä asiaa vatvotaan nyt ainakin kolmatta hallituskautta.

Kun puhutaan omasta terveyskeskuksesta tai vaikkapa vanhuksille omalla paikkakunnalla tarjolla olevista hoivapalveluista, silloin asia alkaa kiinnostaa.

Se on juuri sitä sotea, jota nyt suunnitellaan valtakunnallisesti. Tällä hetkellä näyttää siltä, että uudistus todella etenee.

Tiukasta aikataulusta aiotaan pitää kiinni, vaikka moni pitää sitä liian kireänä suurelle uudistukselle.

Kanta-Hämeessäkin kunnanjohtajat ovat hämmästelleet, miten vuosisadan uudistus pystytään tekemään 2,5 vuodessa.

Maakunnassa Forssan seutu ja myös Janakkala ovat jo jonkin aikaa sitten yhdistäneet sosiaali- ja terveystoimensa. Kokemusta integraatioista on jo kertynyt.

Forssan mallissa perusterveydenhuolto ja osa erikoissairaanhoitoa on onnistuttu yhdistämään. Kustannuksia on säästetty. Janakkalassa integroidut palvelut pystytään tuottamaan ehkä Forssaakin edullisemmin.

Uudessa maakuntavetoisessa sote-mallissa näitä hyviä käytäntöjä aiotaan levittää koko Kanta-Hämeeseen ja hyvä niin.

Maakunnan sote-uudistus sai juuri nimekseen Oma Häme. Valmistelijat vakuuttavat, että valmistelun keskiössä ovat asukkaat ja palvelujen käyttäjät. Mitenkään muuten ei saa ollakaan.

On vielä auki, kuinka laajaksi valinnanvapaus tulee. Ratkaisu on luvattu toukokuun kuluessa. Odotettavissa on, että kansalaiset pääsevät ainakin peruspalveluissa valitsemaan myös yksityisestä tarjonnasta.

Vaikka sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena ovat tasapuoliset ja -laatuiset palvelut kaikille, valinnanvapaus tuskin ikinä on yhtä laajaa kaikkialla.

On helppo ennustaa, että maakunnan kaupunkien keskustoissa Forssassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä yksityisten terveys- ja sosiaalipalvelujen tarjonta lisääntyy.

Eri asia on, yltääkö tarjonta maaseutupaikoille, joissa väkeä on vähemmän. Pääasia kuitenkin on, ettei palvelutarjonta ainakaan heikkene.

Kunnat joutuvat arvioimaan toimintaansa aivan uudelta pohjalta. Verotuloista ehkä enemmän kuin puolet siirtyy valtiolle ja tehtävistä maakunnalle. Veroprosentit asettuvat johonkin kymmenen vaiheille.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic