fbpx
Pääkirjoitukset

Hyvistä päätöksistä kannattaa pitää kiinni

Elämäntapasairauksien madonlukuja on luettu jo riittävästi. Kysymys ei ole ainakaan tiedon puutteesta. Kävely on jopa kaikkein parasta, niin kropalle kuin mielelle.
Viime hiihtotalvi oli poikkeuksellisen hyvä. Jukka ja Leena Salminen hiihtelivät vajaa vuosi sitten tammikuun alkupäivinä Vuorentaan lenkillä Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen
Viime hiihtotalvi oli poikkeuksellisen hyvä. Jukka ja Leena Salminen hiihtelivät vajaa vuosi sitten tammikuun alkupäivinä Vuorentaan lenkillä Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen

Nyt on hyvien päätösten aika.

Ylensyönnin ja kenties myös runsaaksi hulahtaneen alkoholinkäytön vastapainoksi haetaan syystäkin elämäntapamuutosta. Se on monille suomalaisille perinne, joka johtaa kuitenkin vain harvoin kestävästi terveempään elämään.

Paras päätös on sellainen, joka pitää. Taas kannattaa ainakin yrittää.

Itse kukin voi – kykyjensä mukaan – näin suuren sote-vuoden alkajaisiksi harrastaa tehokasta sairauskulujen ennaltaehkäisyä – liikuntaa.

Liikkumattomuuden vuosittaisiksi kuluiksi yhteiskunnalle arvioitiin 3,2–7,5 miljardia euroa vuonna 2018, eli haarukka on hirmuinen.

Elämäntapasairauksien madonlukuja on luettu jo riittävästi. Kysymys ei ole ainakaan tiedon puutteesta. Asia on tutkittu ja todistettu, tarvitaan enää laaja ja kestävä elämäntapaherätys, jotta suomalaisiakin voi norjalaisten tapaan sanoa liikuntakansaksi.

Kuntosalien ovet ovat pahaan aikaan säpissä. Muun terveellisyytensä lisäksi sosiaalisia tarpeita tyydyttävä ryhmäliikunta on sisätiloissa harrastettuna samoin erittäin epätoivotulla tauolla.

Liikuntayritysten ahdinkoon saadaan kuitenkin toivottavasti mahdollisimman pian paikkausta, kun koronatilanne taas helpottaa. Ja sehän helpottaa!

Suomalaisilla on jo niin runsaasti kokemusta jatkuvasta kärsivällisyyden korkeakoulusta, koronasta, että keinot liikkumiseenkin löytyvät kyllä.

Hämäläistenkin on hyvästä viime talven muistista kaivettava talviurheiluvälineet esille ja survaistava ulos liikkumaan. Liikunta alkaa parhaimmillaan ihan siitä kotiovelta.

Koskaan ei ole liian myöhäistä! Myös ikäihmiset on muistettava, eli rajoituksista huolimatta myös heillä on oikeus liikuntaan.

Viime talvi oli aivan mainio hiihtotalvi ja vaikka vielä ei ole päästykään vastaavaan, niin aina voi harrastaa muutakin ulkoilua, josta kävely on jopa kaikkein parasta, niin kropalle kuin mielelle.

Jos liikkumisesta tulee säännöllinen tapa, terveellinen ravinto ja lepo seuraavat siinä sivussa. Elämänlaatu kohenee kuin huomaamatta, kun hyvä päätös johtaa toiseen.

Menot