fbpx
Pääkirjoitukset

Ihmeellinen vempain

 

Tekniikan ihmelapsi. Vanha sanonta, uusi merkitys.
 
Otetaanpa esimerkiksi tekniikasta sellainen innovatiivinen keksintö kuin sarana. Siis vempain, jonka ansiosta ovet pysyvät paikoillaan eivätkä putoile ympäri lattioita. Ovet jopa avautuvat kulkijan niin päättäessä. Se on yksi elämän sarankohdista – ovien avautuminen.
 
Mutta on edelleen ihmisiä, jotka eivät ole koskaan edes kuulleet sellaisesta keksinnöstä kuin sarana. Savi- tai bambumajassa ei vaadita saranoita. Joka heille saranan vie, saa kuulla olevansa tekniikan ihmelapsi. (Sarana on kaksi kiinteää esinettä yhdistävä laakeri, väittää Wikipedia.)
 
Tekniikan kehitys ei ole päättynyt saranaan. Insinöörien ja Pelle Pelottomien armeija on kehittänyt paljon monimutkaisempia ratkaisuja kuin ovea heiluttavan laakerin. Keksijän kopista on pulpahtanut esimerkiksi tietotekniikka. Kehitämme koko ajan vimmatusti teknisiä vempaimia, jotka automaattisesti huolehtivat kaikesta mahdollisesta. Siihen kuuluu niin arkinen hyvinvointi tai vaikka ydinpommin poksauttaminen. Tekniikkaa määrää, ihminen säätää.
 
Yhden matematiikan ihmelapsen laskelman mukaan Suomessa menetetään noin 600 lääkärin vuotuinen työpanos – tietotekniikan vuoksi.
 
Potilastietojärjestelmien ja muiden tarvittavien ohjelmien toistuvien ongelmien vuoksi työtään tekevät tohtorit odottavat ongelmien ratkaisua yhteensä tuon 600 työvuoden verran. Tohtoritäti tai –setä tuijottaa vain sitä ruudulla näkyvää tiimalasia. Odota! Odota! Aivan kuten potilaskin.
 
Sutta ja sekundaa syntyy tietysti jokaisella työpaikalla, esimerkiksi juuri nyt tässä työtuolin ja tietokoneen näytön välissä.  On se onneksi vähemmän harmillista kuin se, että kehittyneen tekniikan seurauksena menetetään ihmishenkiä tai peruuttamattomasti osa ainutkertaista luontoa. Kuten tuolla kaivostyömailla.
 
Luoja meitä viisailla ihmisillä siunatkoon.

Menot