Pääkirjoitukset

Ihmisten kohtaaminen on taloja tärkeämpää

Seurakuntien on syytä järkeistää kiinteistöpolitiikkaansa. Suuri osa rakennuksista on vajaakäytössä eikä kaikkia tarvita.
Miksei kirkko voisi olla monitoimikeskus? Kuvassa Hätilän käyttökiellossa oleva kirkko ja seurakuntatila Hämeenlinnasta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Seurakunnat kipuilevat samantyyppisissä taloudellisissa ongelmissa kuntien kanssa. Väki ja sitä myötä veronmaksajat vähenevät seurakunnissa ehkä kuntiakin nopeammin, koska etenkin kaupungeissa kirkosta erotaan tiuhaan tahtiin.

Myös kiinteistöihin liittyvät pulmat ovat samanlaisia. Rakennukset homehtuvat käsiin.

Seurakuntataloja ja jopa kirkkoja on suljettu ja siirretty pois käytöstä. Äärimmillään on purettukin. Etenkin kirkkojen purkaminen on seurakuntalaisille kova paikka ja herättää paljon pahaa mieltä.

Vantaalla Tikkurilan kirkon purku alkoi syksyllä ja sama uhkaa Valkeakosken kirkkoa.

Hämeenlinnassa on pohdittu Hätilän kirkon purkamista. Tosin se taitaa saada armoa ja talo peruskorjataan. Ortodoksikirkkokin on tällä hetkellä käyttökiellossa.

Sisäilmaongelmat ilmenevät muutaman vuosikymmenen ikäisissä rakennuksissa. Satoja vuosia vanhoissa kirkoissa niitä ei syystä tai toisesta ole.

Koska kiinteistöjen ylläpito on kallista, seurakunnissa on vihdoin ryhdytty pohtimaan kiinteistöstrategioita. On kallista ylläpitää tiloja, jotka ovat enimmäkseen tyhjillään.

Seurakunnilla on kirkkojen lisäksi runsaasti muuta kiinteistöomaisuutta, jonka käytössä, omistamisessa ja ylläpidossa riittää järkeistämistä.

Kiinteistöihin uppoaa varoja, jotka monen mielestä olisi hedelmällisempää käyttää varsinaiseen seurakuntatyöhön, ihmisten kohtaamiseen.

Nykyisinä maallistuneina aikoina kirkon jäsenkato vain kiihtyy, ellei se pysty uudistumaan, mutta samalla palaamaan alkujuurilleen.

Ei ihmisten kohtaamiseen tarvita kirkkorakennuksia tai monumentteja. Seurakuntien pitää tulla sinne, missä ihmiset ovat.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla useilla seurakunnilla on jo tiloja ja työntekijöitä kauppakeskuksissa. Uutta ei ole sekään, että kirkon työntekijät, papit ja diakonit, jalkautuvat kapakoihin.

Tuskin yksikään seurakunta luopuu ikiaikaisesta kivikirkostaan, mutta peruskorjausten ja uudisrakentamisen yhteydessä tiloja on syytä suunnitella monitoimisiksi. Tarvitaanko joka paikassa erikseen seurakuntatalo ja kirkko?