fbpx
Pääkirjoitukset

Ikävät ratkaisut syntyvät vasta pakon edessä

Liikkumisrajoitusten punnertaminen on ollut hallitukselta vaikea rasti. Niinhän sen pitää ollakin, kun kansalaisten perusoikeuksiin puututaan.
Poliisi voi jatkossa sakottaa liikkumiskieltoa rikkovia. Kuva: Kimmo Penttinen
Aihekuva ei liity uutisen tapahtumiin. Kuva: Kimmo Penttinen

Hallituksen esitys liikkumisrajoituksista etenee eduskuntakäsittelyyn ja ainakin päämuodossaan toteutuu, kun hallituspuolueiden eduskuntaryhmät sen periaatteellisesti hyväksyivät. Osa pitkin hampain.

Nykyisessä koronatilanteessa liikkumisrajoitukset kohdentuvat pahimpiin tautialueisiin: Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Kauniaisiin ja Turkuun.

Epidemian yhä pahetessa rajoitukset saattaisivat laajeta myös Kanta-Hämeeseen.

Liikkumisrajoitusalueilla voisi liikkua erinäisistä välttämättömistä syistä ja ulkoilla saisi täysin vapaasti vain samaan talouteen kuuluvien kanssa tai enintään kahden muun henkilön seurassa.

Poikkeuksia on pitkä litania, mutta kaikkiaan liikkumisrajoitukset vähentävät kontaktit muihin ihmisiin minimiin kolmeksi viikoksi.

Liikkumisrajoitusalueelle voimaan tulisi myös maskipakko julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä. Pakko ei koskisi lapsia eikä niitä, jotka eivät terveyssyistä voi maskia voi pitää.

Kaikille ulkorajoille pitäisi saada tiukemmat testi- ja todistuspakot. Turun lentoaseman kahden viikon määräys pakollisesta terveystarkastuksesta kaikille riskimaista tuleville on vasta alku.

Kun koronapesäkkeet yhä raivoavat, saavat kesken olevat toimenpiteet kovaa arvostelua: Väärin sammutettu!

Kritiikissä on sikäli perää, että samoihin aikoihin on tehty monia muitakin rajoituksia, joiden tehosta ei ole tietoa.

Jälkiviisaudella voi todeta, että lakeja ja rajoituksia olisi ehtinyt hioa jo vuoden, mutta politiikassakin ikävimmät ratkaisut tehdään vasta pakon edessä, hengen ja terveyden nimissä.

Hankalien päätösten lykkääminen on ajanut selän seinää vasten, vaikka terveysalan asiantuntijoita on kuultu. Etukeno uhkaa kääntyä takakenoksi.

On totta, että poliisien on käytännössä hyvin vaikea valvoa liikkumisrajoituksia. Ei se kuitenkaan tee rajoitusten rikkomisesta oikeutettua tai rajoituksista tyystin tehottomia.

Ihmiset ovat vastuussa toiminnastaan ja nyt osaltaan myös toistensa terveydestä.

Menot