Pääkirjoitukset

Ikuinen marraskuu on unta tämän viikonlopun

Tänä vuonna oikea talvi on ennätyksellisen lyhyt, joten nyt kannattaa nauttia talviurheilulajeista ja vetää hokkarit tai monot jalkaan ja painua ulos.
Ahveniston moottoriradan latu on priimakunnossa. Tänään sunnuntaina ladulle tosin kannattaa lähteä vasta iltapäivällä kello 13.30 jälkeen Lasten Talviolympialaisten vuoksi. Kuva: Pekka Rautiainen
Ahveniston moottoriradan latu on priimakunnossa. Tänään sunnuntaina ladulle tosin kannattaa lähteä vasta iltapäivällä kello 13.30 jälkeen Lasten Talviolympialaisten vuoksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Onko kuluva viikonloppu talven ainoa talvinen viikonloppu?

Se jää nähtäväksi, mutta tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä. Sääennusteet nimittäin lupaavat tulevaksi viikoksi sateita ja plussakelejä.

Kanta-Hämeessä on päästy pitkän odotuksen jälkeen ulkojäille ja hiihtämään.

Hämeenlinnassa saatiin Ahveniston moottoriradalle 850 metrin latu ja useita ulkojäitä luistelukuntoon. Samoin Forssan seudulla kuulutettiin, että nyt ulkojäille kannattaa mennä, sillä lysti ei kestä ikuisesti.

Uutinen otettiin kirkuen vastaan ja talviurheilun ystävät rynnivät laduille ja luistelukentille. Paikoin jopa nousi huoli siitä, mahtuvatko kaikki halukkaat hiihtämään ja luistelemaan.

Tähän talveen ei jossittelu kuulu. Jos mielii luistelemaan tai hiihtämään, kannattaa se tehdä heti. Laturaivo kannattaa jättää kotiin ja muistaa, että latuja ylläpidetään meille kaikille.

Moni on tänä talvena pohtinut, pitääkö Etelä-Suomessa vain tottua ikuiseen marraskuuhun. Esimerkiksi tammikuu oli jopa kymmenen astetta tavallista lämpimämpi.

Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden mukaan leudot talvet ovat kuuluneet kuvioon jo 1600-luvulta lähtien. Sinänsä siinä ei ole mitään ihmeellistä, vaan kyse on vuosien välisestä normaalista vaihtelusta.

Tilastot paljastavat kuitenkin, että ilmastonmuutos näkyy. Esimerkiksi järvet jäätyvät myöhemmin ja jäät lähtevät aikaisemmin kuin ennen.

Eteläisessä Suomessa leudot talvet yleistyvät. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei meillä olisi enää koskaan lumista ja kylmää talvea. Edelleenkin vuosien välillä on voimakasta vaihtelua, mutta lumisia ja kylmiä talvia on etelässä harvemmin kuin mihin olemme tottuneet.

Suomalaiset ovat talviurheilun ystäviä.

Hiihtäminen, luistelu ja pilkkiminen ovat oivia keinoja kuntoilla ja saada raitista ilmaa. Nyt moni keskittää talvilajien harrastamisen lomiin pohjoisessa.

Tulevaisuudessa Kanta-Hämeessäkin kannattaa satsata esimerkiksi tekojääkenttiin, jotta talviurheilu on mahdollista heikompinakin talvina.

Menot