fbpx
Pääkirjoitukset

Ilman vastuunkantajaa Hämeensaaren areena on tyhjän päällä

Syvä koronakriisi tekee tilanteen juuri nyt vaikeaksi. Se synkistää kaiken muunkin tapahtumaliiketoiminnan kuin huippujääkiekkoilun näkymiä.
Tämän alueen tulevaisuudesta on kysymys. Hämeensaaren aluetta helmikuussa vuonna 2019. Kuva: Riku Hasari
Tämän alueen tulevaisuudesta on kysymys. Hämeensaaren aluetta helmikuussa vuonna 2019. Kuva: Riku Hasari

Monitoimiareenan sisältävä Hämeensaaren kehityshanke on ollut vireillä pian kaksi vuotta.

Vuosi sitten solmittiin kumppanuussopimus Hämeenlinnan kaupungin ja areenaa suunnittelevan yritysryhmän välillä. Kehittämisvaiheen on arvioitu kestävän vuoden 2022 alkuun. Vuoden päästä pitäisi olla valmiina niin asemakaava kuin tarkat tiedot taloudestakin.

Areena on loppuun saakka selvittämisen arvoinen asia.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus otti maanantaina realistisen kannan todetessaan, ettei areenan tapahtumaliiketoiminta voi perustua kaupungin tai sen yhtiöiden varaan.

Kaupunki ei siten ole lähdössä päävastuulliseksi areenan liiketoiminnasta sen paremmin kuin ylläpidostakaan. Jo aikaisemmin kehitysyhtiö on ilmoittanut, että kaupungin talous ja strategia ohjaavat kaikkea tekemistä. Seuraava siirto jääkin yhtiön harkintaan.

Hämeensaaren areena voisi olla loistava menestys, ei pelkästään HPK:n uutena kotihallina, vaan yleisemminkin tapahtumien ja monipuolisen toiminnan uutena keskuksena Hämeenlinnassa. Sekin on kuitenkin osattava myöntää, jos edellytyksiä ei löydy ja reunaehdot puristavat liikaa.

Ilman vastuunkantajaa, pääoperaattoria, areena on tyhjän päällä. Mahdolliset toimijat toistensa perään ovat ilmaisseet, ettei haluja eli suomeksi sanottuna voimavaroja löydy.

Syvä koronakriisi tekee tilanteen juuri nyt vaikeaksi. Se synkistää kaiken muunkin tapahtumaliiketoiminnan kuin huippujääkiekkoilun näkymiä.

HPK tekee kaikkensa selvitäkseen kunnialla eteenpäin jääkiekkoliigassa. Myös Verkatehdas sinnittelee hiljaisuuden valtameren yli, eikä kaipaa uutta areenaa ainakaan kilpailijakseen. Kaupungissa on vielä lisäksi suhteellisen uusi Loimua-areena.

Juuri nyt on nähtävä kriisin yli ja tulevaan ehkä nopeasti elpyvään kysyntään. Kuka kuitenkaan sitoutuu tulevaan, kun tämä hetki on epävarmuutta ja eloonjäämiskamppailua?

Kantolan tapahtumapuisto uinuu lumivaipan alla. Ennen sen sulamista tarvitaan kaupunkiin uusi tapahtumastrategia. Sen pitää lähteä käytännön tarpeista ja mahdollisuuksista, ei vain suurista toiveista.

Menot