Pääkirjoitukset

Ilmastokellot soivat viimeistä varoitusta

Poliitikoilla on velvollisuus tehdä kaikkialla sellaisia päätöksiä, joiden ilmastovaikutus on niin tehokas kuin mahdollista. Nyt on niiden aika.
Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas esittelemässä kansainvälisen ilmastopaneelin raporttia Genevessä Sveitsissä maanantaina.

Kansainvälinen ilmastopaneeli julkaisi madonlukunsa. Nyt kaikuu jo kuulutus maapallon lennolle kohti ilmastokatastrofia.

Viesti on kaikkia aikaisempia vakavampi: ilmasto lämpenee sellaisella vauhdilla, että vastatoimet alkavat olla myöhässä.

Ilmastolennon pahin syöksykierre on kuitenkin vielä oikaistavissa.

Tuoreen raportin mukaan 1,5 asteen lämpötilan nousu verrattuna vuosien 1850–1900 tasoon ylitetään jo vuonna 2040 – ilman nopeita toimia. Jos niihin ryhdytään heti, voidaan lämpötilan nousua vielä hillitä edes jotenkin siedettäväksi.

Se tarkoittaisi Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteeseen pääsemistä. Tutkijoiden mukaan kahden tai ennakoitu jopa kolmen asteen nousu olisi monin verroin tuhoisampi.

Maanantaina kuultiin suomalaisilta poliitikoilta täysin yksiääninen ilmastokuoro. He ottavat ilmastovaroituksen erittäin vakavasti.

Poliitikoilla on velvollisuus tehdä kaikkialla sellaisia päätöksiä, joiden ilmastovaikutus on niin tehokas kuin mahdollista. Nyt on niiden aika.

Fossiiliset polttoaineet alkavat olla menneisyyttä kaikkialla, niin myös Suomessa. Polttomoottoriautoilun asemesta on aika siirtyä yhä laajemmin muihin liikennemuotoihin. Onko meillä siihen valmiutta?

Kun ymmärrämme, että uhattuina ovat Suomen luontoon kuuluvat eläinlajit, saa ilmastonmuutos nimen ja muodon. Se tarkoittaa esimerkiksi naalin ja saimaannorpan tuhoa.

Kansainvälinen sopimustie on ollut tuskallisen hidas. Sitä on yritetty pitkään ja hartaasti.

Enää ei pidä odotella vähääkään tai siirrellä vastuuta paikasta toiseen.

Suomi voi vaikuttaa edelleen asiaan niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Valtioiden itsekäs oman edun tavoittelu ja poliittinen kaupanteko ovat jyränneet aivan liikaa ihmiskunnan yhteisen edun.

Ylätason julistuksista on korkea aika tulla tavallisen elämän tasolle. On kysyttävä: mitä voin tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Verukkeeksi ei käy se, että ei minun tarvitse väittää, kun eivät maailman mahtavatkaan. He tulevat perässä, kun paine kasvaa samaan aikaan kaikkialla. Se paine kasvaa juuri nyt.