Pääkirjoitukset

Ilmastokeskustelu ei ole johtanut uhrauksiin

Suomalaiset vaativat toimia ilmaston hyväksi, mutta jonkun muun pitäisi tehdä niitä.
Helsinki-Vantaan kentän kautta matkusti alkuvuonna 10,6 miljoonaa ihmistä. Ilmastonmuutos kyllä puhuttaa, mutta matkustajamäärät toistaiseksi vain nousevat. Kuva: Mauri Ratilainen
Helsinki-Vantaan kentän kautta matkusti alkuvuonna 10,6 miljoonaa ihmistä. Ilmastonmuutos kyllä puhuttaa, mutta matkustajamäärät toistaiseksi vain nousevat. Kuva: Mauri Ratilainen

Ilmastoahdistus, -huoli tai vilkas keskustelu ilmastonmuutoksesta ei näytä kanavoituvan valmiudeksi tehdä tekoja ja uhrauksia ympäristön hyväksi. Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan kesäkuussa julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten valmius tinkiä elintasostaan ympäristön suojelemiseksi on alhaisempi kuin kymmenen vuotta sitten.

Ilmastoahdistus ei myöskään näy Suomen lentokentillä.

Matkustajien määrä kasvoi 4,2 prosenttia tammi–kesäkuussa vuodentakaiseen verrattuna. Finavian kenttien kautta kulki puolen vuoden aikana kaikkiaan 12,8 miljoonaa matkustajaa.

Yksistään Helsinki-Vantaan kentän kautta matkusti 10,6 miljoonaa ihmistä. Kokonaisluku on viisi prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Monet kyllä kertovat erilaisissa tutkimuksissa vähentävänsä lentämistä ilmastosyiden vuoksi, mutta ainakaan Suomen luvuissa se ei vielä näy. Kotimainen Finnairkin kertoi tehneensä matkustajaennätyksen kesäkuussa.

Vähän lentävät suomalaiset kannattavat lentoveroa ja autottomien mielestä ruuhkamaksu on kovinkin hyvä idea, selvisi Helsingin Sanomien ilmastotutkimuksessa, jonka tulokset julkistettiin viime tammikuussa.

Toisin sanoen suomalaiset vaativat tiukkoja toimia ilmaston hyväksi, mutta niitä pitäisi tehdä lähes aina jonkun muun.

Samaisessa tutkimuksessa pääkaupunkiseudulla asuvat eivät kannattaneet autoiluun ruuhkamaksuja, sillä yli puolet seudun asukkaista vastusti niitä.

Koko maan mittakaavassa ruuhkamaksun suurimpia ystäviä ovat autottomat kansalaiset. Autottomista noin puolet oli lisämaksujen kannalla.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan mukaan kansalaisille on tärkeää, että he eivät jää elintottumuksien muuttamisessa yksin. Jopa 61 prosenttia yhtyi väittämään, jonka mukaan ”olisin valmis tekemään ilmastotekoja, jos saisin varmuuden siitä, että myös muut kansalaiset ryhtyvät niihin”.

Toisaalta vain 18 prosenttia olisi valmis ilmastotekoihin riippumatta siitä, mitä muut tekevät.

Tällainen asenne on kieltämättä hieman kummallinen.