Pääkirjoitukset

Ilmaston lämpeneminen nopeutuu hälyttävästi

Suomessa toivotaan lomailmojen lämpenevän. Maailmalla sen sijaan tuskaillaan helteitä. Tulevaisuus näyttää vielä hurjemmalta. Lämpeneminen vain nopeutuu.
Hälyttävät tiedot pitävät ilmastokeskustelua jatkuvasti yllä. Viime kuussa Intiassa vesipulasta kärsivät sadat miljoonat ihmiset. Kuva: PIYAL ADHIKARY
Hälyttävät tiedot pitävät ilmastokeskustelua jatkuvasti yllä. Viime kuussa Intiassa vesipulasta kärsivät sadat miljoonat ihmiset. Kuva: PIYAL ADHIKARY

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mittaukset kertovat maan ilmakehän lämpötilan nousseen 140 vuoden aikana 0,8 astetta. Viime vuosina ilmaston lämpeneminen on kuitenkin kiihtynyt. Jos nykyinen tahti jatkuu, niin vastaavaan lämpenemiseen menee vain runsaat 20 vuotta.

Luku sinänsä tuntuu pieneltä, mutta sillä on mittaamattomia vaikutuksia: jäätiköiden sulaminen kiihtyy, merenpinta nousee, hirmumyrskyt yleistyvät ja aavikot laajenevat, jolloin suuret alueet muuttuvat asuinkelvottomiksi.

Jo nyt Intiassa lämpötila on noussut paikoin yli 50 asteen. Yli 40 asteen lämpötilat ovat jo Keski-Euroopassakin yleisiä.

Nykyisestä kehityksestä kertovat myös jatkuvat lämpöennätykset. Viimeksi vuoden 2017 heinäkuussa rikottiin edelliset lukemat ja nyt asiantuntija-arviot kertovat, että kahden vuoden takaisen ennätyksen yli voidaan mennä 0,025 astetta. 50 prosentin todennäköisyydellä heinäkuusta tulee mittaushistorian kuumin.

Hälyttävät tiedot pitävät ilmastokeskustelua jatkuvasti yllä. Mielipiteet jakautuvat voimakkaasti myös Suomessa. Lämpenemisestä ollaan yksimielisiä, mutta keinoista sen torjumiseksi kiistellään. Perussuomalaiset jättäytyivät ainoana eduskuntapuolueena ulos yhteisestä ilmastotavoitteesta.

Perussuomalaisten mielestä Suomi on ollut edelläkävijänä ilmastoasioissa, eikä pienen maan pitäisi tehdä juuri enempää.

Vastuusta ei voi vapautua yksikään maa. Jokaisen velvollisuus on osallistua talkoisiin sillä panoksella, mitä maakohtaiset hiilidioksidipäästöt edellyttävät. Henkeä kohti laskien Suomen päästöt ovat esimerkiksi Intiaan nähden viisinkertaiset.

Hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ei voi laskea niinkään taloudellisena uhrauksena. Tuleva talous perustuu vallan muulle kuin runsaalle energian ja raaka-aineen käytölle. Tekoäly ja digitalisaatio yhdistettynä uusiutuvaan energiaan luo tulevaisuudessa työtä ja toimeentuloa. Myös perinteinen teollisuus voi säilyttää asemansa uudistumalla. Hyvästä esimerkistä käyvät biosellutehtaat.

Se maa, joka lähtee voimakkaasti mukaan voittamaan uuden talouden haasteita, menestyy jatkossakin.

Päivän lehti

21.1.2020