Pääkirjoitukset

Ilmastonmuutos ei mahdu Trumpin asialistalle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ensimmäinen budjettiehdotus on täsmälleen hänen vaalikampanjansa näköinen.

Trump haluaisi leikata miljardeja dollareita muun muassa ympäristönsuojelulta, koulutukselta, tieteeltä, taiteelta ja kehitysavulta, YK:ta unohtamatta.

Trumpin kaavailuissa vain armeija saisi lisärahaa, yli 50 miljardia dollaria.

Budjettiehdotus ei tietenkään tule toteutumaan sellaisenaan – koko maailman onneksi. Yhdysvalloissa budjettivalta kuuluu yksiselitteisesti kongressille, joka päättää, mistä leikataan ja minne annetaan lisää.

Tästä syystä presidentti Trumpin budjettiehdotusta on tulkittava lähinnä äänestäjille suunnatuksi ohjelmaksi, jonka hän toteuttaisi, mikäli päätäntävalta olisi hänellä.

Jotain Donald Trumpin arvomaailmasta kertoo kuitenkin armeijan aseman kohottaminen jalustalle. Yhdysvalloilla on jo tällä hetkellä maailman tehokkain ja iskukykyisin armeija, eikä aihetta suureen ahdistukseen pitäisi olla.

Mitä ilmeisimmin Trump esikuntineen näkee tästä huolimatta uhkakuvia, joihin pitäisi vastata rautaisella kädellä.

Itseensä ja pelkoihinsa – todellisiin tai kuviteltuihin – käpertyvä supervalta on joka tapauksessa jotain, johon maailma joutuu tottumaan.

Armeijan lisäksi koko maailmaa koskettava asia Yhdysvaltojen talousarviossa on ilmasto- ja ympäristönsuojelu. Presidentin budjettiehdotuksessa leikkaukset iskevät rankasti Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirastoon, josta karsittaisiin yli 3 000 työntekijää.

Samalla joukko ilmastonmuutoksen ja ilmansaasteiden hillitsemiseksi suunniteltuja ohjelmia lakkautettaisiin.

Ilmastonmuutos ei todella ole korkealla presidentti Trumpin asialistalla, mikä tuli tietysti selväksi jo hänen kampanjansa aikana. Nyt kongressin republikaanien pitää päättää, kuinka pitkälle he ovat valmiita presidenttinsä mukana menemään.

Trumpin ajattelussa katseet käännetään eritoten Yhdysvaltojen sisälle, mikä tietänee vaikeuksia esimerkiksi kehitysmaille.

Trumpin ohjelma kurittaisi kuitenkin köyhiä myös Yhdysvalloissa. Leikkaukset osuisivat niihin maaseudun unohdettuihin miehiin ja naisiin, jotka ovat äänestäneet miljardöörin Yhdysvaltain presidentiksi. Trumpilaisella vallankumouksella on hintansa.

Päivän lehti

4.6.2020