Pääkirjoitukset

Ilmastonmuutos kannustaa luovuuteen

Entinen kansanedustaja kehitti idean ilmastotalkoisiin.
Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii luovuutta ja tahtoa. Nuorten ilmastolakko muistutti yhteiskunnallisesta vastuusta maaliskuussa. Kuva: Pekka Rautiainen
Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii luovuutta ja tahtoa. Nuorten ilmastolakko muistutti yhteiskunnallisesta vastuusta maaliskuussa. Kuva: Pekka Rautiainen

Ilmasto ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat väkisin hyvin kansainvälisiä kysymyksiä. Olennainen kysymys meille on, mitä Suomi ja yksittäinen ihminen siinä sivussa oikeasti voi tehdä asian eteen?

Kotimaan poliittiset ääripäät tässä asiassa löytyvät vihreistä ja perussuomalaisista. Ensimmäiset uhkaavat vedenpaisumuksella ja maailmanlopulla, toiset lähinnä naureskelevat koko aiheelle.

Vihreiden entinen kansanedustaja Antero Vartia ainakin yrittää tehdä jotakin. Hän on perustanut säätiön, jonka ideana on antaa kuluttajan itsensä omalla päätöksellään osallistua ilmastotalkoisiin.

Idea on selkeä. Kuluttaja voi vapaaehtoisesti maksaa lounaansa yhteydessä 5-15 senttiä päästöjä kuittaamaan. Näin toimitaan nyt Helsingin yliopiston ravintoloissa. Ravintola ohjaa maksut säätiön kautta metsityshankkeisiin.

Näinä aikoina ilmapiiri on sellainen, että monet yritykset lähtevät helposti tällaiseen ajatteluun mukaan toteuttaakseen yhteiskunnallista vastuutaan. On helppo ennustaa, että samanlainen maksamisen mahdollisuus tulee pian vastaan monilla toimialoilla.

Aika näyttää, tuleeko Vartian ideasta kansainvälinen vientituote. Ilmastonmuutos antaa joka tapauksessa suomalaisyrityksille paljon mahdollisuuksia insinöörien tuotekehityksen kansainväliseen kaupallistamiseen, mutta olisi se komeaa menestyä myös palvelutuotannossa.

Vartian säätiön lähiajan suurin haaste on kasvun ohella osoittaa toiminnan läpinäkyvyys ja luotettavuus. Esimerkiksi hyväntekeväisyyden jäljet pelottavat, kun hyväuskoisia ihmisiä on huijattu esimerkiksi syöpäsairailla lapsilla.

Valtion rooli ohjata kulutusta verotuksen kautta ei ole helppo. Esimerkiksi käy lentoliikenne. Toiset lentävät matkailun ja toiset töiden vuoksi. Koneissa kulkee ihmisten lisäksi myös rahtia. Turistin vapaaehtoinen ilmastomaksu voisi olla tehokkaampi ja nopeampi keino kuin raskaasti hallinnoitu verotus.

Vartia on jonkinlainen piikki kansanedustajien lihassa, sillä hän on kertonut poliittisen vaikuttamisen olevan tässä yksinkertaisesti liian hidas tie. Tällä perusteella hän myös jäi pois eduskunnasta, vaikka olisi hyvin todennäköisesti tullut valituksi.

Päivän lehti

17.2.2020