Pääkirjoitukset

Ilmatilaloukkaukset eivät ole sattumia

Puolustusvoimien mukaan venäläiset hävittäjät loukkasivat Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla torstaina kahteen kertaan. Ilmavoimien Hornetit tunnistivat ja kuvasivat molemmat hävittäjät Suomenlahdella.

Suomi vaatii tapahtuneesta selvitystä Venäjältä. Perjantaisten mediatietojen mukaan Venäjä olisi kiistänyt ilmatilaloukkaukset tuoreeltaan.

Ilmatilaloukkauksia on vaikea kuvitella sattumiksi tai vahingoiksi.

Etenkään, kun samaan aikaan myös Viro syyttää Venäjää alueloukkauksista. Viron mukaan Venäjän hävittäjä loukkasi sen ilmatilaa torstain ja perjantain välisenä yönä – samanlaisella Su-27-hävittäjällä.

Kokonaan eri asia on, mistä syystä Venäjä lähettelee tällaisia viestejä Suomelle, ja mihin se viesteillään oikeastaan pyrkii.

Suomalaiset asiantuntijatkaan eivät perjantaina olleet halukkaita spekuloimaan sitä, mistä oikeastaan on kyse.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) esimerkiksi arvioi (IS 7.10.) mahdollisimman ympäripyöreästi, että ”tämä on heijastumaa siitä, mitä Itämeren piirissä on ylipäätään nyt menossa. Turvallisuusympäristö on nyt sellaisessa asennossa, jossa se ei ole läpi aikojen ollut.”

Tämäntyyppisillä arvioilla on kovin vähän informaatioarvoa.

On joka tapauksessa selvää, että Suomi suhtautuu vakavasti aggressiivisen suunnan omaksuneen suurvallan tekemiin ilmatilaloukkauksiin.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Suomi suhtautuu vakavasti alueensa koskemattomuuteen ja alueloukkauksiin. Samaa alleviivasi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), jonka mukaan on poikkeuksellista, että kyseessä oli kaksi hävittäjää saman päivän aikana.

Perjantain aikana arvuuteltiin, liittyvätkö alueloukkaukset jotenkin Yhdysvaltojen, Pohjoismaiden ja Baltian puolustusyhteistyökokous, joka on käynnissä Suomessa. Ehkä, ehkä ei.

Vastausta Venäjältä ei välttämättä tule, sillä maalla ei ole ollut tapana selitellä tekemisiään.

Venäjän provokaatioksikin tulkitusta ilmatilaloukkauksesta huolimatta Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat perjantaina puolustusyhteistyötä koskevan aiejulistuksen. Se tuskin miellyttää Kremliä.

Todennäköisesti Venäjällä aiejulistus nähdään Suomen lähentymiseksi kohti Naton jäsenyyttä.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic