Pääkirjoitukset

Ilo ja hyöty irti suuresta rock-tapahtumasta

Kantolan tapahtumapuistossa Hämeenlinnassa järjestetään ensi kesänä valtakunnan suurin rock-tapahtuma.

Jo perjantaina – eli ensimmäisenä virallisena lipunmyyntipäivänä – Guns N’ Rosesin konserttiin oli myyty järjestäjä Live Nationin ilmoituksen mukaan ennätykselliset 35 000 pääsylippua.

Tämä tarkoittanee, että heinäkuun ensimmäisenä päivänä ensi vuonna järjestettävä konsertti myydään käytännössä loppuun. Konsertti osuu kaiken hyvän lisäksi lauantaille, joten myös he, joiden kesäloma ei osu heinäkuulle, pystyvät osallistumaan tapahtumaan.

Järjestäjät kehuskelivatkin vuolaasti, että Kantolan tapahtumapuisto on viimeistään nyt todistanut olevansa ihanteellinen paikka megakonsertin kaltaisille kerran elämässä -tapahtumille.

Vaikka Live Nationin ylistyksestä suodattaisikin ylimääräisen hehkutuksen pois, Hämeenlinnassa voidaan olla aidosti ylpeitä.

Kaikki suomalaiset kaupungit ottaisivat ilomielin vastaan tapahtuman, johon kokoontuu valtavat määrät ostovoimaisia ihmisiä. Yleensä uneliaan rauhallinen heinäkuu ei ensi vuonna ala Hämeenlinnassa ainakaan hiljaisena.

Kiistelty ja kiitetty tapahtumapuisto on tuonut Hämeenlinnaan toistaiseksi AC/DC:n ja Iron Maidenin. Konserttien talousvaikutuksista on tehty erilaisia arvioita, mutta joka tapauksessa selvää on, että puhutaan miljoonista euroista.

Se, kenen taskuun eurot lopulta päätyvät, riippuu pitkälti palveluntarjoajista itsestään. Mallia voi ottaa vaikkapa alueen hotelleista, jotka ovat jo osanneet ottaa oman osansa tulossa olevista rahavirroista.

Tyhjiä huoneita ei hotelleista taida enää konserttipäivälle löytyä, vaikka yöpaikoista pyydettiin lopuksi huimia summia. Yksityinen huoneen tai huoneiston vuokraaminen onnistuu puolestaan nettipalvelujen avulla.

Menneistä megakonserteista kannattaa ottaa oppia ja kehittää palveluntarjontaa edelleen. Kaupunkiin saapuvat vieraat tarvitsevat yösijan, ruokien ja juomien lisäksi paljon muutakin. Palvelutarjonnassa vain yrittäjien mielikuvitus on rajana.

Parhaimmillaan konsertteihin liittyy yleisen juhlatunnelman ja suurten elämysten lisäksi valtavasti taloudellista toimeliaisuutta. Tapahtuma on onnistunut, kun kaikki voittavat.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic