Pääkirjoitukset

Iloliemen nauttimisesta on kannettu murhetta

Huoli päihteidenkäytöstä on noussut koronan aikana. Arkistokuva.

Kautta vuosikymmenten Suomessa on kannettu murhetta alkoholin nauttimisesta. Valtaosa pitää alkoholipolitiikan muutosta tarpeellisena, mutta erimielisyys vallitsee keinoista. Alkoholin haittojen lisäksi yhtälöä vaikeuttavat saatavat verotulot ja viinaksien hankinnan tasapainottelu ravintoloiden, panimoiden, kauppojen, Alkon ja ulkomaiden kesken.

Tikkuisesti edennyt alkoholilain uudistus on nyt lausuntokierroksella. Kolmesti kirkastettu esitys on luvassa eduskunnalle kevätistuntokaudella, elleivät kannut vallan kaadu.

Kiistelty kokonaisuudistus on hengeltään varsin vapaamielinen. Rajoituksia poistuu. Muutos yrittää suitsia tulvivaa alkoholin tuontia verotuoton toivossa.

Alko on säilyttämässä kalliin monopolinsa ja saa jopa myymäläautoja, mutta vahvat oluet, lonkerot ja niin sanotut limuviinat ovat pääsemässä kauppojen, kioskien ja huoltamoiden hyllyille keskioluen rinnalle. Näin isot marketit, joilla on Alko kyljessään, menettävät etuaan.

Poliittiselta kompromissilta maistuu, ettei viinejä kuitenkaan saada päivittäistavarakauppoihin.

Hiukan vahvempien juomien myyminen kaupoissa vaarantaa arvostelijoiden mukaan tähänastisen hyvän kehityksen. Humalahakuinen juominen ei kuitenkaan ole nuorilla ollut enää kurssissa.

On perusteltua yksinkertaistaa lupakäytäntöjä ja purkaa erityisesti ravintoloita rasittavia vanhoja normeja. Samalla aukioloaikojen sääntely vapautuu. Tosin alkoholia ei saisi jatkossakaan myydä aamuneljän jälkeen.

Entiseen ei taida olla paluuta, vaikka nykyisin asiakkaat valuvat anniskeluravintoloihin käsittämättömästi vasta puoliltaöin.

Itsenäiset pienpanimot ovat saamassa vuosia vaatimansa vapaan oikeuden myydä tuotteitaan suoraan valmistuspaikalta. Panimoliitto vain moittii puolen miljoonan litran tuotantorajaa keinotekoiseksi.

Eduskunta tuskin mielii niellä koko esitystä, kun pääministeripuolueessakin raittiusaate pulppuaa vahvasti. Kansanedustajat voivat penätä korkkia pullon suulle, kun kokonaiskulutus uhkaa arvion mukaan kasvaa.

Alkoholilain uudistaminen on vaikeaa näkökulmien ristitulessa. Aina löytyy väärinkäyttäjänsä, mutta ei siitä koko kansaa pidä holhota. Tiukka kontrolli ei ole nykypäivää.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic