Pääkirjoitukset

Ilotulitteiden käytöstä aiheutuu myös surua

Ilotulitekauppaa on nyt värittänyt Rajat räiskeelle -kansalaisaloite, joka penää ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämistä tyystin.
Ilotulitteiden käytössä on yhä parannettavaa. Kuva: Pekka Rautiainen

Ilotulitteiden käyttöä on viime vuosina valvottu ja rajoitettu ilmenneiden vaarojen takia. Ongelmat eivät ole poistuneet.

Ilotulitusvälineiden ampuminen on sallittua vasta tänään uudenvuodenaattona iltakuudesta yökahteen. Aikarajoista on tälläkin kertaa lipsuttu.

Uudenvuoden lisäksi ilotulitteita on voitu Kanta-Hämeessä räiskytellä veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlan eli venetsialaisten aikaan elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Joidenkin kaupunkien keskustoissa ilotulitteet on turvallisuussyistä kielletty tyystin. Maakohtaiset täyskiellot ovat harvinaisia.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen takana on 14 eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestöä.

Aloitteen hyvänä tavoitteena on saada ilotulituksista aiheutuvat haitat kuriin sallimalla vain ilotulitteiden ammattilaiskäyttö siirtymäajan jälkeen.

Perusteita kiellolle löytyy. Räjähteet aiheuttavat vuodesta toiseen silmä-, käsi, kuulo- ja muita vammoja sekä tulipaloja, roskaavat ja kuormittavat ympäristöä ja pelottavat eläimiä.

Vammautuneista peräti joka kolmas on lapsi tai nuori, vaikka ilotulitteiden osto, hallussapito ja käyttö on alaikäisiltä nykyisin kielletty.

Aloite nostattaa mielipide-eroja. Ongelmista huolimatta iso osa ihmisistä kokee ilotulitteiden käytön varsin harmittomaksi ilonpidoksi ja oikeutetuksi juhlintatavaksi.

Osaamattomissa käsissä ilotulitteet ovat vaaraksi. Jotkut voivat hölmöyksissään ja humaltuneena käyttää ilotulitteita jopa tahallaan väärin ja vaarallisesti. Raketteja on ammuttu taloja, ihmisiä ja autoja päin.

On punnittava, maksetaanko hetken huvittelusta liian kovaa hintaa.

Täyskiellon vaarana on, että jotkut alkavat värkätä itse omia pommejaan ja rakettejaan. Ilotulitekauppa on myös liiketoimintaa ja erilaisten yhdistysten varainhankintaa.

Kansalaisaloitetta voi kiittää hyväksi keskustelun herättäjäksi, vaikka isoja muutoksia siitä ei seuraisikaan.

On tarpeen panostaa vielä enemmän ilotulitteiden ja niiden käytön turvallisuuteen.

Ilotulitteita ampuvassa seurueessa pitää melskeessä ymmärtää kuunnella myös sitä järjen ääntä.

Menot