fbpx
Pääkirjoitukset

IMF:n johtajavalinnassa on kyse vaikutusvallasta

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn oli loppumetreille saakka mukana IMF:n pääjohtajaehdokaskilvassa Suomen valtion ehdokkaana, mutta joutui nöyrtymään ja vetäytymään.
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn oli – vain periaatteessa – vahva ehdokas kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtoon. Kuva: Muu
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn oli – vain periaatteessa – vahva ehdokas kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtoon. Kuva: Muu

EU:n ehdokkaaksi IMF:n johtoon nousi EU:n valtiovarainministerien äänestyksessä perjantaina bulgarialainen ex-komissaari ja Maailmanpankissa toiminut Kristalina Georgieva.

Georgievan ristinä on IMF:n silmissä yli 65 vuoden ikä. Hänen valintansa pääjohtajaksi vaatii sääntömuutoksen.

Olli Rehn ja Suomi joutuivat lopulta tunnustamaan realiteetit. Pääjohtajapelissä kisataan kyynärpäitä käyttäen vaikutusvallasta.

Kun kaikki ehdokkaat ovat päteviä, valinta kohdistuu sopivimpaan.

Erimielisyydet EU:n pohjoisten ja eteläisten maiden välillä koituivat Rehnin kohtaloksi, koska hän on tullut tunnetuksi tiukan saksalaistyyppisen talouskurin edustajana. Tiukka talous ei eteläisille maille maistu.

Kansainvälinen taloussanomalehti Financial Times oli arvioinut Rehnin olevan yksi kolmesta eurooppalaisesta kärkiehdokkaasta. Muut lehden nostamat eurooppalaiset kärkinimet olivat Jeroen Dijsselbloem Hollannista ja Kristalina Georgieva.

IMF:n johtajuus vapautui, kun ranskalainen Christine Lagarde valittiin hiljan Euroopan keskuspankin uudeksi pääjohtajaksi, joksi myös Rehn oli ehdolla ja silloinkin Financial Timesin mukaan yhtenä kärkiehdokkaana.

Lagarden nimityksen jälkeen Euroopan pienten maiden ehdokkaiden osakkeet IMF;ssä paranivat. Sympatiapisteitä ei vain jaeta, kun maat valvovat etujaan.

Georgievan valinta ei ole itsestäänselvyys, vaikka eurooppalainen on tavannut johtaa aina Kansainvälistä valuuttarahastoa ja yhdysvaltalainen Maailmanpankkia.

Jos sääntömuutos ei onnistu eivätkä Euroopan maat pääse IMF-ehdokkaastaan yksimielisyyteen, avautuu muille maille väylä oman johtajakandidaattinsa nostamiseen.

IMF:llä ja sen johtajalla on kiistatonta painoarvoa. Se tarkkailee jäsenmaidensa taloutta ja vaalii kansainvälisen finanssijärjestelmän vakautta mm. lainoittamalla talousongelmiin ajautuneita jäsenmaita.

Ei ole kuitenkaan Suomelle tai Rehnille häpeäksi, että suomalaisehdokas oli täysillä mukana kansainvälistä huippuvirkaa täytettäessä.

Menot