fbpx
Pääkirjoitukset

Instakratia näyttää kivalle, asiat eivät

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan tilanne työmarkkinoilla on todella kireä ja hipoo ennätyksiä.
Hallitusohjelman mukaan Suomen talous on pian tasapainossa. Jokainen laskutaitoinen tietää, että näin ei ole.
Hallitusohjelman mukaan Suomen talous on pian tasapainossa. Jokainen laskutaitoinen tietää, että näin ei ole.

Kauppalehti uutisoi keskiviikkona, että hitaita ovat Sanna Marinin (sd.) hallituksen työllisyyskiireet. Ilmeisesti tärkeämpää on instakratia, jossa ministerit paistattelevat itselleen suotuisassa julkisuudessa nuorina ja kauniina.

Todellisuudessa kyse on tietenkin keski-ikäisistä perheenäideistä ja -isistä, joiden pitäisi hoitaa maan asioita.

Tiistaina julkistetut syyskuun työllisyysluvut olivat edeltäviä kuukausia hieman vaisumpia. Työttömyys pysyy sitkeästi korkeammalla tasolla kuin ennen koronaa. Työllisyysastekin painui jälleen koronaa edeltävän tason alapuolelle. Tilastokeskuksen trendilukujen mukaan työttömänä oli syyskuussa 7,6 prosenttia työvoimasta. Töissä kävi 72,5 prosenttia työikäisistä.

Samaan aikaan työvoimapulan kerrotaan pahenevan. Te-toimistoihin ilmoitettiin syyskuussa ennätykselliset 96 500 uutta avointa työpaikkaa, mikä on peräti 38 500 enemmän kuin vuosi sitten.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan tilanne työmarkkinoilla on todella kireä ja hipoo ennätyksiä. Keskuskauppakamarin kyselyn mukaan peräti 72 prosenttia yrityksistä on kokenut jonkin verran tai paljon ongelmia osaajien saatavuudessa.

Mistä tämä kertoo? Se kertoo paitsi toipuvasta taloudesta ja työikäisen väestön ikääntymisestä, mutta myös kohtaanto-ongelmista.

Työnhakijoiden osaaminen tai sijainti eivät valitettavasti vastaa työmarkkinoiden tarpeita.

Hallitus sopi budjettiriihessä nopeavaikutteisista työllisyystoimista, joilla oli tarkoitus vastata nopeasti ja kustannustehokkaasti työvoimapulaan.

Voimassa oleva hallitusohjelma on jo ajat sitten siirtynyt jonnekin vitsitasolle, jossa julkinen talous on tasapainossa ja maa makaa tyylikkäästi osaavissa käsissä.

Hallitus on mm. luvannut nostaa opintotuen tulorajoja ja korottaa yli 60-vuotiaiden työtulovähennystä sekä edistää maahanmuuttoa niin sanotun pikakaistan avulla.

Hyvä, jos toimeen tartuttaisiin.

Hallitus sopi budjettiriihessä myös, että julkista taloutta kohentaviin työllisyystoimiin palataan helmikuussa. Siihen on enää kolmisen kuukautta aikaa.

Menot