Pääkirjoitukset

Investointilama olisi Suomelle katastrofi

Toukokuussa sekä metalliteollisuudessa että paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa miinusta tuli noin 30 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen.
Suomen teollisuuden uudet tilaukset jatkoivat sukeltamistaan toukokuussa. Tilauksia tuli toukokuussa peräti 28,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suomen teollisuuden uudet tilaukset jatkoivat sukeltamistaan toukokuussa. Tilauksia tuli toukokuussa peräti 28,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Kuva: Lassi Puhtimäki

Odotettuja, mutta huolestuttavia uutisia: Teollisuudessa uusien tilauksien arvo on laskenut kaikilla päätoimialoilla.

Suomen vientimarkkinat ovat kokeneet kevään aikana rajun talouskriisin, eikä niiden kysyntä suomalaisille hyödykkeille ole enää entisellään. Investoinnit jäävät matalalle, mikä puolestaan rasittaa Suomen investointihyödykkeiden vientiä loppuvuoden aikana.

Teollisuuden uudet tilaukset jatkoivat kiihtyvää sukeltamistaan toukokuussa. Tilauksia tuli toukokuussa peräti 28,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Tilausmäärät ovat laskeneet näin ollen viisi kuukautta peräkkäin. Viime vuoden ensimmäiseen viiteen kuukauteen verrattuna tilaukset ovat vähentyneet jo 12,2 prosenttia.

Toukokuussa sekä metalliteollisuudessa että paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa miinusta tuli noin 30 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Kemianteollisuudessa lasku oli onneksi hieman maltillisempaa, mutta vuodentakaisesta jäätiin silti lähes 15 prosenttia.

Kyseessä olevissa tilastoissa suuret vaihtelut ovat mahdollisia, koska isot tilaukset kohdistuvat aina yhdelle kuukaudelle – mutta valitettavan synkän suunnan ne joka tapauksessa antavat.

Euroopan komissio ennustaa 6,3 prosentin laskua Suomelle kuluvana vuonna, kun Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa ylitetään kymmenen prosenttia. Kyseessä on siis romahdus.

Suomen ongelmat tulevat hieman jälkijunassa teollisuusrakenteesta johtuen.

Suomen palautuminen kuopasta tapahtuu ennusteiden mukaan selvästi hitaammin kuin muualla euroalueella.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on sanonut, että tilanne muistuttaa siinä mielessä finanssikriisin oloja, että kriisi voi muuntua pitkittyneeksi investointilamaksi.

Viime vuosikymmentä on luonnehdittu talousmielessä menetetyksi, mikä alleviivaa nykyisen kriisin vakavuutta.

Ennusteiden valossa on kysymyksiä herättävää, että moni populisti vastustaa henkeen ja vereen eurooppalaista elvytystä. Ikään kuin Suomi voisi käpertyä punaisen mummonmökin nurkkaan, pestä omia paitojaan ja myydä vientitavaroita itselleen.

Menot