Pääkirjoitukset

Irakissa taas synkkääkin synkempää

Irak ei ole rauhoittunut Yhdysvaltojen vetäydyttyä maasta vuoden 2011 joulukuussa. Kun maa oli tiukasti USA:n joukkojen valvonnassa, käytännössä miehitettynä, väkivaltaisuudet rajoittuivat satunnaisiin, joskin tuhoisiin pommi-iskuihin.

Ollessaan Irakissa USA yritti kouluttaa maan armeijaa ja poliisivoimia vastaamaan järjestyksestä ja itsenäisestä puolustuksesta. Kuluneina viikkoina on käynyt selväksi, että koulutus ei ole alkuunkaan vastannut sille asetettuja tavoitteita tai tarkoitusta. Irakiin on juurtunut uusi ja vahva poliittinen voima, äärimmäisen raaka ja väkivaltainen kapinallisjärjestö Isis, joka jättää jo pelätyn al-Qaidan varjoonsa.

Kapinallisjärjestö Irakin ja Levantin islamilainen valtio eli Isis teki useita verisiä iskuja Irakissa. Se valtasi useita kaupunkeja, koska maan armeija ei kyennyt vastarintaan. Upseerien pako joukko-osastoistaan ja varuskuntien antautumiset kielivät romahtaneesta taistelutahdosta, koulutuksen epäonnistumisesta, ehkä sotaväsymyksestäkin.

Menestyksensä innoittamana Isis ilmoitti sunnuntaina perustaneensa Syyria Alepposta Itä-Irakiin ulottuvan islamilaisen kalifaatin ja julisti järjestön johtajan kaikkien maailman muslimien johtajaksi. Isis on vahva tekijä myös sisällissodan runtelemassa Syyriassa. Isis-järjestö laskee vihollisikseen kaikki ne, jotka eivät taivu ehdoitta sen alaisuuteen.

Kun taustalla on äärimmäisyyksiin menevä, kiihkouskonnollinen ryhmittymä, seuraukset sen voimistumisesta voivat olla vakavia ja pitkäkestoisia. Sen enempää Yhdysvallat, Eurooppa tai mikään muukaan maanosa tai valtio eivät kaipaa vanhastaan levottomalle alueelle uutta häirikköä. Se lietsoo epävakautta ja turvattomuutta. Tilanne voi johtaa jopa sisällissotaan Irakissa ja maan jakautumiseen shiiojen, sunnien ja Isiksen hallitsemiseen, toisilleen vihamielisiin alueisiin.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupaili apuaan Irakin hallitukselle sen pyrkimyksissä säilyttää maa yhtenäisenä. Monista nöyryyttävistä kokemuksista oppineena USA ei hevin sekaannu yhteenottoon lähettämällä maahan taisteluosastoja. Sen apu rajoittunee tällä kerralla asetoimituksiin ja sotilaallisten neuvonantajien lähettämiseen maahan.

Mikäli uusi mahtitekijä kykenee säilyttämään valtaamansa alueet, ehkä laajentamaan niitä nykyisestä ja vakiinnuttamaan asemansa, toiveet Irakin tilanteen normalisoitumisesta voidaan unohtaa pitkäksi ajaksi. Pyrkimykset väkivaltaisessa sekasorrossa jo vuosia rämpineen maan yhteiskunnan uudelleen rakentamiseksi ovat taas kerran vakavasti uhattuina.

Ääriaineksista koostuva, ehdottomuudessaan neuvottelu- ja yhteistyökyvytön Isis-järjestö voi hillittömällä väkivallallaan nujertaa toisinajattelevat, mutta demokratian ja vakaiden olojen luojaksi pyhää sotaa julistavasta järjestöstä ei ole. Paljon kärsineen ja kovia kokeneen Irakin kansan tulevaisuus ei vieläkään näytä hyvältä.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic