Pääkirjoitukset

Irlanti oli valmis siirtymään nykyaikaan

Suhtautuminen raskauden keskeytykseen on syvästi periaatteellinen kysymys. Äärilaidat puhuvat edelleen asiassa toistensa ohi. Naisille kuuluu oikeus päättää omasta kehostaan.
Irlantilaiset juhlivat perjantaisen abortin laillistamista koskeneen historiallisen kansanäänestyksen tulosta lauantaina Dublinissa.

Irlantilaiset äänestivät abortin laillistamisen puolesta selvin numeroin.

Tiukka abortinvastainen linja on ollut tähän kirjattuna maan perustuslakiin, ja lain rikkomisesta on saattanut seurata ankarimmillaan pitkä vankeusrangaistus.

Irlanti siirtyy nykyaikaan. Abortin kriminalisointi ei ole nykypäivää millään mittapuulla, vaan se on johtanut vain vielä raskaudenkeskeytyksiäkin surullisempiin ihmiskohtaloihin.

Abortti on aina asianomaiselle raskas. Naisille kuuluu oikeus päättää omasta kehostaan. Hyvin usein pelissä on kahden nuoren ihmisen koko tulevaisuus. Ratkaisussa tarvitaan tukea – ei rangaistuksen uhkaa.

Irlantilaiset naiset ovat joutuneet matkustamaan ulkomaille, lähinnä Britanniaan teettämään abortteja. Laittomien ja epäonnistuneiden aborttien määrää voi arvailla.

Aikaisemmin abortti sallittiin Irlannissa vain, jos äidin henki oli vaarassa.

Aborttilainsäädännön pitää olla riittävän selkeä, koska ihmisten on tunnettava oikeusturvansa – ja myös eittämätön vastuunsa.

Niin abortin kannattajat kuin vastustajatkin perustelevat kantaansa elämän suojelulla. Periaatteellista ristiriitaa ei voi ikinä lopullisesti sovittaa.

Äärilaidat puhuvat abortista toisensa ohi. Esimerkiksi Yhdysvalloissa jyrkän linjan abortin vastustajat ovat merkittävä poliittinen voimatekijä.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoi blogissaan saaneensa Irlannin äänestyksestä kansalaispalautetta. “Kummaksi menee maailma, jos elämän puolustamista tarvitsee puolustella. Puolustan silti. Sopivalla ja sopimattomalla hetkellä”, Soini kirjoitti.

Soinin mielipide on ennestään yleisesti tiedossa, kuten myös se, ettei se voi olla Suomen virallinen linja.

Soinin abortinvastaisuus kumpuaa katolisuudesta. Poliitikoillakin on oikeus periaatteisiinsa, mutta niiden esilletuonti vaatii aseman mukaista tilanteentajua. Nyt sitä ei ollut.

Hetki oli erittäin sopimaton ottaa mitenkään kantaa Irlannin kansanäänestykseen, joka on laajasti luettavissa voitoksi naisten oikeuksien puolesta käytävässä kansainvälisessä taistelussa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi