Pääkirjoitukset

Irtisanomista vaikea helpottaa nykyisestä

Hallitus uudistaa työelämää rohkeasti. Aktiivimalli nieltiin kakistellen, mutta irtisanomisten helpottaminen on liitoille kova paikka.
Teollisuusliitto toteaa, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen syntilista työelämän heikennyksissä on synkeän pitkä.

Viimeksi Teollisuusliitto ilmoitti aloittavansa järjestölliset toimet hallitusta vastaan. Liiton hallitus teki päätöksen painostustoimista perjantaina.

Teollisuusliitto käyttää tiedotteessaan kovaa kieltä. Siinä todetaan muun muassa, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen syntilista työelämän heikennyksissä on synkeän pitkä. Työntekijöitä on kuritettu työsuhdeturvaan, koulutukseen ja työttömyysturvaan kohdistuvilla leikkauksilla.

Hallitus valmistelee nyt lakia, jossa alle 20 hengen yritykset voisivat irtisanoa työntekijän aikaisempaa helpommin henkilökohtaisista syistä. Nykylain mukaan irtisanominen muista kuin taloudellisista ja tuotannollisista syistä on kovin vaikeaa.

Yrittäjien mukaan pienet yritykset ottavat vasta äärimmäisessä tilanteessa uuden työntekijän, koska uuden palkkaaminen koetaan liian kovaksi riskiksi. Lisätyövoiman palkkaamisen sijaan teetetään ylitöitä.

Yrittäjien mukaan irtisanomisen helpottaminen alentaisi kynnystä palkata lisää työvoimaa ja edistäisi työllisyyttä. Tähän eivät ammattiliitot usko.

Muun muassa Tanskassa irtisanomista on helpotettu merkittävästi, mutta vastaavasti työttömyysturva on korkeampi kuin Suomessa ja järeät aktiivitoimet alkavat heti työttömyyden alettua.

Vastakkainasettelun sijaan Suomessa olisi tunnustettava tosiasiat. Ilman nykyistä joustavampia työmarkkinoita emme pärjää kansainvälisessä kilpailussa, emmekä kykenee nostamaan työllisyysastetta yli 75 prosentin.

Tämä on kuitenkin ehdoton edellytys julkisen talouden nostamiseksi ylijäämäiseksi ja sitä kautta turvaamaan hyvinvointiyhteiskuntamme rahoituksen.

Oppositio ja ay-liike kiistävät Sipilän hallituksen päätöksien vaikutukset hyvään työllisyyskehitykseen. Puhutaan vain työntekijöiden ehtojen kurjistamisesta. Esimerkiksi aktiivitoimet ovat puutteistaan huolimatta kannustaneet työttömiä hakemaan töitä aiempaa aktiivisemmin.

Kiky-sopimus taas paransi kiistatta kilpailukykyämme ja kiihdytti viennin vetoa.

Toki siitä voidaan kiistellä, ovatko päätökset kohdelleet kaikkia tasapuolisesti tai edes kohtuullisesti.

Päivän lehti

13.8.2020