Pääkirjoitukset

Isku Syyriaan voi olla vältettävissä

Alkuviikon uutiset antavat toivoa, että sotilasisku Syyriaan voi olla vielä välttävissä, vaikka amerikkalaisen sotakoneiston alasajo voikin olla jo myöhäistä.

Syyrian rankaisutoimien kohtalon avaintekijä on Yhdysvallat ja varauksin myös YK. Pelissä ratkaisijan rooliin pyrkii vahvasti myös Venäjä, jolla on selvästi halua esiintyä menneiden neuvostoaikojen suurvallan roolissa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tasapainoili tuoreessa televisiopuheessaan voimankäytön ja neuvotteluratkaisun välillä.

Lähimmäs totuutta osunee arvio, jonka mukaan omalla kotikentällä kasvava paine sotaan sekaantumista vastaan saattaa sittenkin estää iskut.

Obama on pyytänyt kongressia lykkäämään sotatoimia koskevaa äänestystä, jotta neuvotteluille jäisi aikaa. Obama kuitenkin kuin varmuuden vakuudeksi myös toisti, ettei kemiallisten aseiden käyttö saa jäädä rankaisematta. Uhka halutaan pitää päällä, kun tilanne taustalla käytävässä diplomaattisessa pelissä on käymässä kriittiseksi.

Obama ei halunnut edes arvioida Venäjän ehdotusta, jonka mukaan Syyrian kemialliset aseet asetettaisiin kansainväliseen valvontaan. Muun muassa EU antoi jo tukensa ajatukselle.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin maanantainen ehdotus sai välittömästi jopa ylitsevuotavan suopean vastaanoton Syyrialta. Venäjä on Syyrian tuki ja turva, mikä avaa Venäjälle rauhantekijän roolin.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaluonnos tukee kuitenkin vain osittain Venäjän välitystyötä. Turvallisuusneuvosto on asiassa jo lähtökohtaisesti halvaantunut. Se kun ei tee koskaan pysyvän jäsenmaan tahdon vastaista päätöstä.

Ranskan laatimassa YK-luonnoksessa Syyrialle annetaan kaksi viikkoa aikaa luopua myrkkyaseista. Jos Syyria ei siihen suostu, seuraavat YK:n peruskirjan seitsemännen luvun mukaiset rankaisutoimet.

Venäjä ei iskuja suin surminkaan hyväksy, vaan käyttää pysyvänä jäsenmaana veto-oikeuttaan.

Seuraavaksi hyvät neuvot ovat kalliita Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerien välisissä neuvotteluissa.

Kauniit sanakäänteet eivät tarjoa ulospääsyä perusasiasta. Syyrian tilanteeseen pitää löytyä ensisijainen ratkaisu maan sisältä. Uutta Irakia tai Afganistania ei halua kukaan.

Siviiliväestö on joutunut kärsimään pahoin sisällissodasta. YK:n on löytänyt todisteita useista Bashar al-Assadin joukkojen tekemistä joukkomurhista. Sotarikoksiin on syyllistynyt myös oppositio. Maassa riittää rangaistavia, mutta väkivalloin syyrialaisia on vaikea rauhoittaa.

Raivoa nostattaneista kaasuhyökkäyksistä ei ole toistaiseksi varmaa tietoa. Ehkä ei koskaan saadakaan. Voidaankin kysyä, miten tavanomaisilla aseilla tehty joukkomurha eroaa kemiallisilla aseilla tehdystä. Maailma reagoi kaasuun kauhulla, mutta uhreille kysymys on lähinnä sävyerosta.

Päivän lehti

20.1.2020